Expoziția permanentă de la Muzeul Județean nu poate fi finalizată!


• Motivul? Fonduri insuficiente • directorul instituției, Claudiu Tulugea, trage un semnal de alarmă: „Expoziția, finalizată în proporție de 75%” • aproximativ 7.000 de vizitatori au trecut pragul muzeelor din județ
 

6.890 de persoane au vizitat, în cel de-al doilea trimestru al anului, muzeele din județ, 1.180 dintre aceștia neplătind vreo taxă, fiind participanți la vernisaje, lansări de carte și la „Noaptea muzeelor”. Din aprilie și până-n iunie, la Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” s-au realizat tot felul de evenimente culturale, amintind aici: „Cuiburi de ouă” (în parteneriat cu Muzeul Județean Argeș), „Flori de mină” (Muzeul de Mineralogie Baia Mare), „Despre Vâlcea și vâlceni în arta plastică”, „Creație vestimentară – Tapiserie” aparținând absolvenților Secției de Arte Textile a Liceului de Artă „Victor Giuleanu” Râmnicu Vâlcea, „Satul bunicilor”, cea de-a XI-a ediție, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea. Cea mia acută problemă o reprezintă lipsa fondurilor pentru  finalizarea expoziției permanente de la etajul Muzeului. „Este vorba despre o expoziție tematică, legată de istoria județului Vâlcea, aferentă unei anumite epoci. Ea este realizată, în prezent, în proporție de 75%”, susține Claudiu Tulugea, directorul Muzeului „Aurelian Sacerdoțeanu”.

Cele 7 posturi vacante „au fost tăiate”

Organigrama Muzeului Județean de Istorie „Aurelian Sacerdoțeanu” cuprinde 69 de posturi, din care 60 pe parte de execuție și nouă de conducere. Din totalul posturilor, șapte  erau vacante, fiind vorba despre două posturi de muzeografi, un gestionar custode de sală, un fizician principal, un cercetător științific, un muncitor și un pompier. „Inițial era vorba de șapte posturi vacante, dar prin lege, acestea s-au desființat. Unele erau posturi unice, de genul fizician principal și cercetător științific”, a precizat, pentru ziarul nostru, Claudiu Tulugea, director Muzeul Județean. Directorul instituției, Claudiu Tulugea, profesor de istorie, este angajat cu un contract de management, pe o perioadă de cinci ani, semnat cu CJ Vâlcea, din data de 2.10.2009, valabil până pe 31.12.2014.  Bugetul instituției reprezintă subvenția primită de la CJ Vâlcea – cea mai mare parte, și venituri proprii (închirieri de spații, vânzarea biletelor, pliantelor etc.).