Dai în mine, dai în statul de drept!


Am venit, pe seară, obosit. Am lucrat, cu doi oameni, la o livadă atacată de uscătură. Pământul e uscat, iarna nu-și arată zăpezile și sătenii mei din Sângeru sunt îngrijorați pentru anul agricol care se arată catastrofal.  De două luni n-a nins și n-a plouat. Intrat în casă am dat de Băsescu. Suntem, zice el, cu un pas în prăpastie. Apoi că suntem pe marginea prăpastiei și, în sfârșit, că suntem cu piciorul deasupra prăpastiei. A aflat, mi-am zis, de secetă. E îngrijorat, ca țăranii mei, că pământul n-are apă, un metru în jos e beton. Pământul se usucă pe picioare. Să ne rugăm Dumnezeului din cer să plouă. Poate va ninge.. În sfârșit, îmi zic, suspendatul ia seama, pe ultima sută de metri, la problemele care-i frământă pe oameni.

Aș! Catastrofa e alta. Înțeleg că i-a spus lui la ureche madam Nuland că USL încalecă justiția, statul de drept e în pericol mai rău ca oricând, vom fi dați afară din NATO și din UE, lumea se uită deja cu fundul la noi, Ponta e dușmanul poporului (păi parcă îi cerșea coabitarea?!), iar Antonescu e mincinosul de serviciu. Ce au făcut ăștia doi, dincolo de reproșurile pe care li le-am făcut cu pixul de atâtea ori? S-au dat cu teroriștii? Cum au încălecat justiția când călare pe spinarea madamei legate la ochi e chiar Băsescu?

Am stat nițel și am cernut vorbele cumplite, care pot speria cancelariile lumii, rostite de la un pupitru care stă la Cotroceni, între simbolurile naționale și europene, de pe cel mai înalt și oficial soclu. Ce s-a petrecut zilele astea de l-au scos din țâțâni pe Traian Băsescu? Să fie vorba de împăcarea liderilor USL sau de Comisia Nana, care a început în sfârșit să pună întrebări? Sau și de una și de alta? Dai în mine, dai în fabrici și uzine! Îl anchetezi pe Băsescu, anchetezi statul de drept.

Urâtă seară, urât discurs, urât ne desenează pretinsul președinte al României pe harta lumii.

P.S.

Citatele din Victoria Nuland – când o fi avut timp biata femeie să-i spună atâtea lui Traian Băsescu, fiindcă întâlnirea lor a ținut mai puțin decât declarația prezidențială de presă?! – îmi par scoase din burtă. Din burta lui Traian Băsescu.