Concediu paternal pentru militari și polițiști


• Cele două categorii de bugetari ar putea avea și ei dreptul la concediu paternal plătit, așa cum se dorește printr-un proiect de lege care a fost adoptat în luna noiembrie 2018 de Senat și care ar putea primi votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare.
Polițiștii, cadrele militare, soldații, gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor vor putea beneficia de concediu paternal plătit, așa cum se arată într-un proiect de lege de modificare a Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal, document ce ar putea fi votat de către deputați, având propunere de adoptare. Actul a primit în octombrie aprobarea Executivului, după ce a fost lansat în dezbatere publică acum aproape doi ani. Acesta se va aplica dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților. În prezent, Legea nr. 210/1999 asigură doar tatălui salariat acordarea unui concediu paternal de cinci zile lucrătoare. Pentru a beneficia de zilele libere plătite, tatăl trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să formuleze o cerere de concediu în maximum opt săptămâni de la nașterea copilului; să dovedească, cu certificatul de naștere al copilului, calitatea sa de tată; să se ocupe efectiv de îngrijirea copilului.
Mai mult, tatăl nou-născutului poate beneficia de încă zece zile libere dacă absolvă un curs de puericultură și obține un atestat în acest sens.

Posting....