Comasarea alegerilor, o idee bună


Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda se declară de acord, într-un text postat miercuri pe blogul său, cu organizarea viitoarelor alegeri locale şi legislative în aceeaşi zi şi este de părere că nimeni nu va risca să ceară “date diferite” într-o perioadă în care “resursele bugetare sunt drămuite”. “Sunt de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale şi legislative în aceeaşi zi. Nimeni nu va risca, de altfel, să ceară date diferite, adică importante costuri suplimentare într-o perioadă în care resursele bugetare sunt drămuite”, susţine Cristian Preda.

Acesta precizează, însă, că sunt mai multe “probleme legale” de rezolvat până să se ajungă la această soluţie, dar “niciuna nu e majoră”, precizând şi necesitatea abordării unor probleme de ordin tehnic. “Una este cea a numărului de parlamentari. Cel mai probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului şi al reducerii însemnate a numărului de deputaţi şi senatori. Sper că Opoziţia a înregistrat nuanţa din discursul preşedintelui de acum câteva săptămâni”, mai afirmă europarlamentarul Partidului Democrat Liberal (PDL).

Cea de-a doua chestiune tehnică ce trebuie rezolvată, în opinia lui Preda, va fi “desenarea colegiilor”, având în vedere că “ea va fi impusă de diminuarea numărului total de aleşi”, dar şi de aspectul ce ţine de “numărul de cetăţeni înregistraţi la recensământul din toamnă”. “Legea în vigoare cere, de altfel, o asemenea retrasare după fiecare recensământ. E logică, dacă vrem să avem un echilibru al corpului electoral din fiecare unitate electorală”, explică Cristian Preda pe blogul său.

Acesta menţionează, ca o a treia problemă de soluţionat în vederea comasării alegerilor, “modul de vot sau, cum i se spune în manuale, formula electorală”. “E rezonabil să credem că pe masă se vor afla trei variante: actualul sistem, votul majoritar într-un tur şi cel majoritar în două tururi. Cel din urmă a fost propus de preşedintele Băsescu la referendumul din 2007 şi probabil din această pricină Opoziţia îl va refuza. Rămân celelalte două. PSD şi PDL au anunţat că ar prefera votul majoritar într-un tur. UDMR se teme de renunţarea la orice dimensiune proporţionalistă. PNL nu a spus nimic relevant în această privinţă”, afirmă Preda.

În opinia sa, “ar fi raţional să se renunţe la pragul electoral” dacă se ajunge “la majoritar într-un tur, cum s-a stabilit de fapt şi pentru preşedinţii de consilii judeţene şi pentru primari”. “În 2008, pe lângă cel exprimat procentual, s-a inventat şi pragul alternativ: dacă un partid câştigă 6 colegii la Cameră şi 3 la Senat capătă reprezentare parlamentară chiar dacă nu face 5% la nivel naţional. Dacă în 2012 se va vota după regula ‘primul clasat câştigă mandatul’, atunci nici pragul procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi menţinute. Ar fi iraţional. O asemenea reformă ar avantaja mici formaţiuni şi ar democratiza scrutinul”, explică europarlamentarul democrat-liberal, care subliniază că susţine “cu multă căldură” ideea.

În loc de concluzie, Cristian Preda menţionează, la finalul postării sale pe blog pe marginea comasării alegerilor, că ar fi de discutat şi o serie de “probleme politice” până să se ajungă “la un calendar şi la un minim consens asupra regulilor”, dar pe care nu doreşte să le abordeze în spaţiul destinat comunicării cu opinia publică.