Clusterele IT&C inovative, oportunităţi de finanţare (2)


Programul îşi propune crearea condiţiilor pentru o mai bună colaborare între diferitele entităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare, agenţi economici şi/sau unităţi ale administraţiei publice în vederea soluţionării problemelor identificate. Obiectivul general al programului este creşterea competitivităţii CDI prin stimularea parteneriatelor în domeniile prioritare, concretizate în tehnologii, produse şi servicii inovative pentru rezolvarea unor probleme complexe şi crearea mecanismelor de implementare.

Există două tipuri de proiecte pentru care se acordă bani: (1) proiecte colaborative de cercetare aplicativă; (2) proiecte CDI orientate tematic; pentru clustere – proiecte de tip 2.

Bugetul alocat proiectelor contractate este de 550 milioane RON, iar valoarea maximă a unui proiect este de 3 milioane RON. Finanţarea maximă acordată de la bugetul de stat pentru un proiect este de 2.000.000 lei pentru proiecte de tip 1 şi de 3.000.000 lei pentru proiecte de tip 2.

Prin acest program se finanţează următoarele activităţi eligibile: cercetare fundamentală (dar nu mai mult de 10% din valoarea finanţată de la bugetul de stat a proiectului); cercetare industrială; dezvoltare experimentală; studii de fezabilitate tehnică; activităţi pentru obţinerea şi protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, pentru IMM-uri.

PNCDI 2007-2013, PNII, programul CAPACITATI, subprogramul Proiecte mari de investiţii în infrastructura CD – Proiecte tip retelizare/acces infrastructură reprezintă un alt program de finanţare, care se derulează cu o periodicitate de 2 ani (se estimează o nouă rundă în 2015). Bugetul total al programului este de 120 milioane RON (rata cofinanţării este de 20%).

Printre obiectivele programului se numără dezvoltarea unei infrastructuri de interes naţional pentru informare/documentare ştiinţifică şi îmbunătăţirea / extinderea infrastructurii şi serviciilor de IC&T pentru documentare ştiinţifică şi tehnică.

PNCDI 2007-2013, PNII, program INOVARE – CECURI DE INOVARE reprezintă o competiţie anuală, având un buget anual total de 9,4 milioane RON. Valoarea unui cec de inovare este de maxim 45.000 lei, valabilitatea de 6 luni (activităţi de tip: cercetare industrială; dezvoltare experimentală; studii de fezabilitate tehnică; protecţia drepturilor de proprietate intelectuală; inovare de proces şi organizaţională în servicii; procurarea de servicii suport şi de consultanţă pentru inovare). Pot aplica la finanţare: IMM-uri, clustere, instituţii de CDI, parteneriate între acestea. Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 are un buget disponibil de 23,5 milioane euro, pentru proiecte de cercetare fundamentală şi cercetare aplicată. Pentru pregătirea managerilor de clustere se acordă finanţare prin POSDRU, pe Axa prioritară 3, domeniile 3.1 şi 3.2.

Surse de finanţare disponibile pentru clustere la nivel european: Eurostars este un program european de finanţare a IMM-urilor dezvoltat de Iniţiativa Eureka şi Comisia Europeană în baza articolului 169 al tratatului european. Suma maximă/an/proiect este de 0,2 milioane euro. Următorul apel se la închide la 4 aprilie 2013.

Prin programul EUREKA, operaţiunea CLUSTERE EUREKA se finanţează următoarele domenii prioritare: IT&C, energie, tehnologii de fabricaţii. Pe un proiect se acordă maxim 0,5 milioane RON/an (co-finanţare 50%). Sunt finanţate cu prioritate următoarele: proiectele EUROSTARS, clusterele, proiecte tradiţionale EUREKA.

Prin programul FP7, se acordă bani pentru clustere prin programele: IDEAS, COOPERATION. Bugetul va depăşi alocarea din perioada 2007-2013, adică 50 miliarde euro.

Nu în ultimul rând, se acordă bani pentru clustere şi prin programul INTERREG IVC, Regiuni ale cunoaşterii.