Cîlea se laudă cu amenințările la adresa ministrului Niță: „Băi, domn’ ministru, ia ascultă aici: eu tai energia la Oltchim dacă nu-mi dai mai repede avizul pentru Berbești!”


• ieșirile în public ale președintelui CJ adună, de fiecare dată, tot mai multe întrebări asupra capacități sale de a-și duce mandatul până la capăt

Sedința extraordinară convocată ieri dimineață pentru obținerea acordului consilierilor județeni față de transferul carierei Berbești-Alunu de la Complexul Energetic Oltenia s-a transformat într-un veritabil one man show. Din păcate, dacă n-ar fi vorba de Ion Cîlea aceasta chiar ar mai putea fi considerată o știre în sine, o noutate. Doar că, în cazul președintelui PSD, acest gen de ieșiri în public înseam­nă aproape mereu nervozitate extremă, agitație totală, irascibilitate și rigiditate incredibile. Dacă în trecut, abia mai putea înghiți vreo părere contrară sau chiar o urmă de critică pertinentă exprimată cu martori, Ion Cîlea de azi este un pachet de nervi, o bombă cu ceas gata să explo­deze la cea mai mică ironie sau sprân­ceană ridicată  în front. Și asta n-ar fi tot. Pe acest fond de oboseală psihică și fizică aproape cronice , gafele sale sunt tot mai multe și mai mari.

Chiar dacă gre­șeala îi aparținea în totalitate pentru că, săptămâna trecută, a venit în fața Parlamentului județean cu mâna goală, fără nici o explicație în baza căreia să poată cere un vot pentru transferul carierelor, fapt fără precedent!, Cîlea s-a luat iar de liberali că ar răspunde numai la comenzile date de șeful Buican de prin diferite cârciumi și restaurante. Mai mult, pentru a-i convinge definitiv pe colegii de Consiliu de urgența votului lor, liderul pesedist a recurs la un limbaj numai demn de un șef de Consiliu Județean: „Ar trebui să visați toți datele tehnice ale CET-lui! Noi trebuie să le spălăm picioarele celor de la Gorj pentru a ne da minele!”, a fost replica halucinantă a șefului social-democrat. Cîlea însă nu s-a putut opri aici, nici n-ar fi vrut pentru că audiența nu fusese complet impresionată. A urmat un episod în care șeful PSD Vâlcea s-a lăudat efectiv cu faptul că l-a amenințat direct și fără perdea pe ministrul Econo­miei pentru a obține avizul transferului carierei Berbești-Alunu mai repede: „I-am zis direct: fii atent, aici, băi, domn ministru: eu îți tai energia la Oltchim dacă nu-mi dai mai repede avizul transferului! Ai înțeles sau nu?!” Într-o atmosferă în­mărmurită de uluire, veștile despre modul cum Victor Ponta va încerca să treacă mâine, în ședința de Guvern, o Ordo­nanță simplă pe acest subiect sau faptul că e imposibil de obținut toate avizele până atunci au fost exact contracția defi­nitorie a întâlnirii de ieri. Chiar dacă îi consideră suficient de prieteni pentru a „le spăla picioarele”, președintele Cîlea tot va avea de luptat cu două procese ale gorjenilor de la CEO. Dacă aceste acțiuni în instanță nu vor ieși așa cum visează conducerea Consiliului Județean, Vâlcea ar mai avea de plătit alte 400 de miliarde!