Camera Agricolă, forma legislativă finală


Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală a trecut, marți, și de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Totodată, deputații au dat undă verde și pentru abrogarea art.II din Legea nr.122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală (PL-x 334/2013) – lege ordinară.

Proiectul de lege privind reorganizarea și eficientizarea Camerelor agricole și abrogarea art.III din Legea nr.122/2012 a fost votat cu 242 voturi pentru, 34 împotrivă și 37 abţineri. Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, cât și abrogarea articolului II din Legea nr.122/2012 privind modificarea și completarea Legii referitoare la Camerele agricole au primit vor favorabil și din partea senatorilor, în data de 30 septembrie.

Prin acest act normativ se modifică atât statutul de utilitate publică care se acordă Camerelor agricole, cât și modul prin care se acordă acest statut. Proiectul mai prevede și modul de organizare al Camerelor agricole la nivelul fiecărui judeţ, eficientizarea Camerelor agricole prin reorganizare la nivelul judeţelor şi transfer implicit de atribuţii de la nivel centralizat la nivel local, precum şi eficientizarea structurilor care organizează primele alegeri, precum şi a organizării alegerilor.

Totodată, atribuţiile ce presupun exercitarea prerogativelor de putere publică şi care, în prezent, sunt exercitate de către funcţionarii publici din cadrul camerelor agricole judeţene, aflate în subordinea Consiliilor judeţene, vor fi preluate de către Direcţiile pentru agricultură judeţene.