Bădele: „Mai puţin grâu decât anul trecut!”


• directorul DADR Vâlcea atrage atenţia asupra raportului negativ între producţia 2012 şi cea din 2011

badele_florel1Domnule director, care sunt aşteptările Direcţiei Agricole pentru recolta acestui an?

De la bun început, se impune o precizare: producţiile vegetale ale culturilor de cereale vor fi mai mici faţă de 2011 din cauza oscilaţiei unor factori agroclimaterici mai puţin favorabili.

Adică?

În toamna trecută, în plină campanie de însămânţare a culturilor de păioase, am avut o toamnă secetoasă, fapt ce a determinat atât imposibilitatea realizării unui ritm optim al însămân­ţărilor cât şi descurajarea agricultorilor vâlceni de a face  cheltuieli care nu puteau fi acoperite.

Care este situaţia de fapt?

În judeţul Vâlcea, suprafaţa cultivată, anul aces­ta, cu grâu este în scădere faţă de cea de anul trecut, depăşind puţin 7200 ha, cu o producţie esti­mată de 4000 kg /ha. Seceta din toamnă a făcut ca semănă­tu­rile să intre în iarnă într-o fenofază nu tocmai potri­vită pentru rezistenţa la iernare. Căderile masive de zăpadă au aşezat un strat gros peste câmpuri. Din punct de vedere al refacerii rezervei de apă, zăpada a fost foarte binevenită. Pe alocuri, zăpada topită în timpul zilei, noaptea a mai şi îngheţat. Aceste cauze, coroborate cu faptul că starea de vegetaţie a plantelor la intrarea în iarnă nu a fost cea mai bună a putut cauza pierderi .

Să înţeleg că natura a fost principalul „vinovat”?

Nu neapărat şi spun asta pentru că ploile din luna mai ne-au salvat foarte mult, au fost binevenite pentru toate culturile, chiar dacă, pe ici, pe acolo, au întârziat unele lucrări. Este posibil să avem producţii, le-aş defini drept bunicele în acest an, 2012, cel puţin la cultura grâului şi orzului.

Veşti bune, deci?

Mai mare sau mai mică, producţia va fi la chere­mul vremii. Suprafaţa de orz din judeţul Vâl­cea se ri­di­că la 350 ha, fiind şi aceasta în scădere faţă de anul trecut din aceleaşi cauze ca şi grâul. Şi suprafaţa cultivată cu  triticale este în scădere faţă de cea de anul trecut. Aceasta s-a redus de la 600 de ha la 420 ha. În judeţul nostru, estimăm o pro­ducţie de 4200 kg/ha la triticale. Deşi au păstrat, în mare parte, planul iniţial de înfiinţare a culturilor, fermierii vâlceni au refăcut în primăvară structura acestora, ţinând cont în principal de vremea impre­vizibilă şi de profitabilitatea fiecărei specii de cultură.

Odată cu stabilirea culturilor prioritare, agricultorii se gândesc şi la rentabilitatea fiecărei specii, raportul costuri/profit rămânând cel mai important indicator al eficienţei.

Care este actorul principal pentru 2012 în materie de agricultură?

Cultura anului 2012 ar putea fi porumbul, dar şi la această cultură precipitaţiile abundente din lunile mai – iunie au împiedicat efectuarea praşilei şi a ier­bicidării. În ultimele zile, temperaturile ridicate ne fac să ne gândim că dacă nu  mai avem precipitaţii în pe­ri­oada următoare, vom avea o mare problemă cu lip­sa apei în sol. În judeţul nostru, s-au cultivat supra­feţe de porumb ce însumează peste 46.000 ha, dar ar fi destul de timpurie o estimare a producţiei la hec­tar, luând în calcul perioada destul de lungă până la recoltare.