Du-te la...

Curierul de Vâlcea pe YouTubeRSS Feed

24 septembrie 2021

Austeritatea rămâne tot pe umerii săracilor


Ion-Calea3Dacă mai era cineva care să spere în majorarea salariilor şi pensiilor, dacă nu în aprilie, măcar în luna iulie a anului 2012, această spe­ranţă a fost decapitată marţi 8 noiem­brie a. c. când Camera Deputaţilor a adoptat cu 146 de voturi „pentru”, 104 voturi „împotrivă” şi 4 „abţineri”, Ordo­nanţa de Guvern nr.80/2010. Potrivit acestui act normativ, în anul 2012 vor fi îngheţate salariile şi punctul de pensie la nivelul anului 2011. De asemenea, nu se vor mai acorda ajutoare sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, tichetele de masă, de vacanţă, de cadou etc.

Prin această decizie, Guvernul loveşte încă o dată în funcţionarii pu­blici, în pensionari, în cele mai încer­cate categorii sociale. Ordonanţa con­fir­mă ignorarea totală a promisiunilor privind creşterea salariilor cu 13,75 % pentru a fi recuperate tăierile din 2010 şi 2011, iar pensiile nu vor fi nici ele indexate cu rata inflaţiei şi majorate cu 50% din indicele de creştere a sala­riului mediu brut aşa cum scrie negru pe alb în Legea Pensiilor adoptată prin cu­noscutul scandal al voturilor mă­sluite şi umflate la numărătoare în Camera Deputaţilor.

Aşteptam un semnal de încurajare din partea Guvernului, în schimb primul ministru secondat de ministrul Finanţelor au ieşit pe ecranele televi­zoa­relor să-şi justifice neputinţa, ară­tând cu degetul spre FMI care ar fi in­terzis orice fel de majorări ale veni­tu­rilor românilor. Numai că şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks le-a arătat discret obrazul spunând clar: „Noi nu ne ocupăm de bugetul la nivel micro, ci de ţintele economice la nivel macro !”

Starea de lucruri, aşa cum arată la orizont 2012, dovedeşte că statul se va „îngriji” în continuare „să drămu­iască” tot veniturile săracilor şi va ig­nora, în ciuda declaraţiilor patetice, cheltuielile grobiene pe servicii şi achiziţii publice. Un exemplu grăitor în acest sens l-a dat Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare care a aruncat în vânt sume colosale pentru tot felul de achiziţii. Printre altele, ANIF şi-a umplut depozitele cu … bidinele pe care le-a cumpărat cu 79,65 lei bucata, deşi în magazinele de specialitate o bidinea pentru pro­fe­sionist nu costă mai mult de 29 lei. Tot în rafturile ANIF s-au pus la păstrare şi vreo 450 de topoare achiziţionate nu cu 8,75 lei cât este preţul real la ma­gazin, ci cu 84 până la 365 lei bucata!

Am dat aceste exemple de jaf din banii publici care nu sunt deloc singulare, dar care demonstrează generozitatea Guvernului în raport cu instituţiile clientelare şi dezinteresul pentru stârpirea corupţiei din sistem.

Membrii Cabinetului Boc au învă­ţat ca pe o placă aria despre criza mondială care blochează îmbună­tă­ţirea salariilor şi pensiilor. Până la un punct au dreptate. Criza nu iartă nici pe celelalte ţări din Europa şi din lume. Celelalte state, însă, contracarează efec­tele crizei cu alte unităţi de mă­sură. Austeritatea este puternic simţită şi în Franţa, dar guvernul acestei ţări nu s-a gândit o clipă să taie salariile şi pensiile. Măsurile luate de autorităţile franceze în ultimele zile vizează: eli­mi­narea unor facilităţi fiscale pentru bo­gaţi, introducerea unei taxe pentru cei care îşi închiriază proprietăţile imo­bi­liare, suprataxarea băuturilor tari, pla­ta unui impozit majorat cu 1-3% de către cei cu venituri mari, şi aşa mai departe. La noi, loviturile de graţie se îndreaptă tot spre săraci. În con­secinţă, răspunderea pentru menţine­rea economiei ţării la cota de avarie va cădea şi în 2012 pe umerii pensiona­rilor şi salariaţilor, în vreme ce Guver­nul nu se va atinge nici anul viitor de pelagra corupţiei din propria ogradă.

dr. ing. Ion CÎLEA,

preşedintele Organizaţiei Judeţene Vâlcea a PSD

Poți comenta aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole de la Uncategorized