Austeritatea rămâne tot pe umerii săracilor
Dacă mai era cineva care să spere în majorarea salariilor şi pensiilor, dacă nu în aprilie, măcar în luna iulie a anului 2012, această speranţă a fost decapitată marţi 8 noiembrie a. c. când Camera Deputaţilor a adoptat cu 146 de voturi „pentru”, 104 voturi „împotrivă” şi 4 „abţineri”, Ordonanţa de Guvern nr.80/2010. Potrivit acestui act normativ, în anul 2012 vor fi îngheţate salariile şi punctul de pensie la nivelul anului 2011. De asemenea, nu se vor mai acorda ajutoare sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, tichetele de masă, de vacanţă, de cadou etc.
Prin această decizie, Guvernul loveşte încă o dată în funcţionarii publici, în pensionari, în cele mai încercate categorii sociale. Ordonanţa confirmă ignorarea totală a promisiunilor privind creşterea salariilor cu 13,75 % pentru a fi recuperate tăierile din 2010 şi 2011, iar pensiile nu vor fi nici ele indexate cu rata inflaţiei şi majorate cu 50% din indicele de creştere a salariului mediu brut aşa cum scrie negru pe alb în Legea Pensiilor adoptată prin cunoscutul scandal al voturilor măsluite şi umflate la numărătoare în Camera Deputaţilor.
Aşteptam un semnal de încurajare din partea Guvernului, în schimb primul ministru secondat de ministrul Finanţelor au ieşit pe ecranele televizoarelor să-şi justifice neputinţa, arătând cu degetul spre FMI care ar fi interzis orice fel de majorări ale veniturilor românilor. Numai că şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks le-a arătat discret obrazul spunând clar: „Noi nu ne ocupăm de bugetul la nivel micro, ci de ţintele economice la nivel macro !”
Starea de lucruri, aşa cum arată la orizont 2012, dovedeşte că statul se va „îngriji” în continuare „să drămuiască” tot veniturile săracilor şi va ignora, în ciuda declaraţiilor patetice, cheltuielile grobiene pe servicii şi achiziţii publice. Un exemplu grăitor în acest sens l-a dat Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare care a aruncat în vânt sume colosale pentru tot felul de achiziţii. Printre altele, ANIF şi-a umplut depozitele cu … bidinele pe care le-a cumpărat cu 79,65 lei bucata, deşi în magazinele de specialitate o bidinea pentru profesionist nu costă mai mult de 29 lei. Tot în rafturile ANIF s-au pus la păstrare şi vreo 450 de topoare achiziţionate nu cu 8,75 lei cât este preţul real la magazin, ci cu 84 până la 365 lei bucata!
Am dat aceste exemple de jaf din banii publici care nu sunt deloc singulare, dar care demonstrează generozitatea Guvernului în raport cu instituţiile clientelare şi dezinteresul pentru stârpirea corupţiei din sistem.
Membrii Cabinetului Boc au învăţat ca pe o placă aria despre criza mondială care blochează îmbunătăţirea salariilor şi pensiilor. Până la un punct au dreptate. Criza nu iartă nici pe celelalte ţări din Europa şi din lume. Celelalte state, însă, contracarează efectele crizei cu alte unităţi de măsură. Austeritatea este puternic simţită şi în Franţa, dar guvernul acestei ţări nu s-a gândit o clipă să taie salariile şi pensiile. Măsurile luate de autorităţile franceze în ultimele zile vizează: eliminarea unor facilităţi fiscale pentru bogaţi, introducerea unei taxe pentru cei care îşi închiriază proprietăţile imobiliare, suprataxarea băuturilor tari, plata unui impozit majorat cu 1-3% de către cei cu venituri mari, şi aşa mai departe. La noi, loviturile de graţie se îndreaptă tot spre săraci. În consecinţă, răspunderea pentru menţinerea economiei ţării la cota de avarie va cădea şi în 2012 pe umerii pensionarilor şi salariaţilor, în vreme ce Guvernul nu se va atinge nici anul viitor de pelagra corupţiei din propria ogradă.