Astăzi, eveniment istoric la Rm. Vâlcea. Dezvelirea Monumentul martirilor închisorilor comuniste


De Hramul Sf. Mina, astăzi, 11 noiembrie, începând cu ora 10.00, la Biserica „Toţi Sfinţii” din Rm. Vâlcea (pr. paroh Gh. Cârstea), va avea loc liturghia în memoria milioanelor de eroi ai care au fost executați sau au suferit calvarul închisorilor comuniste, al deportărilor și muncii forțate la Canalul Dunărea-Marea Neagră. În continuare, la ora 11, are loc, în curtea Sfântului lăcaș, ceremonia de dezvelire şi sfinţire a monumentului martirilor vâlceni. La ora 13.00, la sediul AFDPR, din str. Carol I, nr 19, este planificată o conferință de presă.

Complexa manifestare continuă la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, la ora 14.00, în program figurând o triplă lansare de carte cu ocazia ceremoniei de dezvelire a Monumentului închinat Memoriei Deţinuţilor Politici din regimul comunist. Scriitorul Ioan Barbu prezintă două romane din fresca „Moartea Roşie”: „Clopote în lacrimi” (Editura eLITERATURA, Bucureşti) şi „Vulturul Albastru” (Editura Destine Literare, Montreal-Canada) – tragedia unor generaţii, victime ale stalinismului românesc. Poetul bucureştean Vasile Poenaru va prezenta antologia lirică „101 poeme” (Editura eLITERATURA, Bucureşti). Invitaţi de onoare: Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, care a petrecut ani grei de torturi și suferințe în temnițele regimului comunist, și prof. univ. dr. ing. Pompiliu Manea (Cluj-Napoca), în a cărui familie pulsează conștiința de martiri ai neamului. Domnia sa va aborda în fața auditoriului tema „reeducării omului” prin tortură în perioada 1945-1964, o diabolică invenție fabricată în „laboratoarele morții” din Pitești, extinsă în toate închisorile comuniste din România. În finalul manifestării culturale va avea loc o sesiune de autografe.

Acest multiplu eveniment este organizat de Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici – Filiala Vâlcea, Parohia Ortodoxă „Toți Sfinții” din Rm. Vâlcea şi de Biblioteca Jude­ţeană „Antim Ivireanul”. Vâlcenii sunt invitaţi, aşadar, la o manifestare unică de omagiere a martirilor închisorilor comuniste şi de a marca împreună cu organizatorii o perioadă grea din istoria țării noastre.

Posting....