Artiştii plastici vâlceni, prezenţi la marile expoziţii din Bucureşti


Miercuri, 13 noiembrie 2013, la Biblioteca Naţională a României, a avut loc vernisajul expoziţiei colective de pictură şi sculptură „Portretul colecţia de azi”, ce a fost realizat de Fundaţia „C.M. IMAGO” din Piatra Neamţ şi susţinut de Administraţia Fondului Cultural National (A.F.C.N.). Expoziţia poate fi vizitată în perioada 13 noiembrie-6 decembrie 2013. Amintim că în această inedită expoziţie sunt prezente şi picturile cunoscutului artist plastic vâlcean Gheorghe Dican. Mai jos, publicăm un mic dialog cu artistul.
 

Lucrările pictorului Gheorghe Dican, expuse în Atrium-ul Bibliotecii Naţionale

Domnule Dican, spuneţi-ne câteva cuvinte despre expoziţia de la Biblioteca Naţională.

Anul acesta au avut loc, în organizarea fundaţiei din Piatra Neamţ, două tabere de pictură şi sculptură. N-am putut participa decât la una dintre ele, în toamna acestui an, la Vânători-Neamţ. Producţiile artistice ale acestor tabere sunt reunite în cadrul unei expoziţii de mari dimensiuni la Biblioteca Naţională. Este practic a treia expoziţie cu aceste lucrări, pentru că prima a avut loc în momentul închiderii taberei de la Vânători-Neamţ, chiar în localitatea Vânători, iar cea de-a doua în Bacău. Cea de la Bucureşti este expoziţia de final, cu lucrări reunite din ambele tabere, aşa cum am spus mai sus.

Câte din lucrările dvs. sunt expuse în această expoziţie?

Sunt prezent în expoziţie cu cinci lucrări şi, foarte important, este că se va edita şi un catalog cu toate lucrările din aceste tabere.

11 artişti plastici vâlceni prezenţi într-o expoziţie la Academia Română

Lucrările a unsprezece artişti plastici vâlceni în expoziţia de la Academia Română…

Da, aşa este. Suntem cei mai mulţi artişti plastici reprezentând o filială a Uniunii Artiştilor Plastici din România, 11 din cei 46 participanţi în expoziţie. Particip, în aceste zile, împreună cu 10 colegi de la Râmnicu Vâlcea, la o expoziţie naţională, extrem de interesantă, deschisă în urmă cu o lună, care a produs o impresie extrem de bună în rândul opiniei publice din România. Este vorba despre o expoziţie de aniversare a 1900 de ani de la realizarea Columnei lui Traian, o expoziţie iniţiată de istoricul şi criticul de artă Leonard Velcescu, cel care şi-a făcut un doctorat la Sorbona cu tema de cercetare „Statuile dacilor în civilizaţia romană”. El este cercetător ştiinţific la o universitate din sudul Franţei şi anul trecut a luat premiul Academiei, pentru această lucrare.

Începând de anul acesta, am realizat expoziția împreună cu el și, de aseme­nea, îi sunt alături, ca prieten şi fost coleg, în realizarea altor evenimente, care sunt menite să redeştepte sentimentele naţionale, de patriotism şi să readucă în actualitate simbolistica naţională văzută prin ochii artiştilor, prin ochii oamenilor de cultură, depolitizată şi într-un alt gen de abordare. Sunt elemente pe care poporul român le-a uitat şi noi încercăm să producem o adevărată mişcare de redeşteptare naţională pe această temă, fără să mergem pe laturile extreme care sunt foarte trâmbiţate de către oamenii care merg la extremele unor astfel de discuţii.

Colegii mei de la Vâlcea au răspuns rapid la o astfel de invitaţie. În general, artiştii sunt extrem de suspicioşi atunci când temele unei expoziţii nu sunt cele de artă, ci sunt de altă natură.

Avem, la Vâlcea, o generaţie de artişti plastici foarte cunoscuţi…

Într-adevăr, avem o generaţie de artişti care este extrem de implicată în tot ceea ce înseamnă cultura naţională pe această direcţie. Ei sunt extrem de implicaţi în majoritatea evenimentelor expoziţionale care au loc în România, mulți fiind deja nume foarte cunoscute în arta plastică românească.

Mulţumesc!