ALARMĂ: Vâlcea va fi un județ de pensionari


Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică și preluate de Hotnews, județele Gorj şi Vâlcea vor fi, în anul 2070, zonele cele mai „îmbătrânite” ale țării, cu ponderi de peste 39,0% din populaţia rezidentă totală proiectată. În varianta intermediară, ponderea populaţiei rezidente de 65 de ani şi peste în total populaţie rezidentă va creşte, între anii 2019 şi 2070, de la 18,7% la 28,9%. Indicele de îmbătrânire la nivelul ţării în această variantă va fi în 2070 de 189 vârstnici la 100 tineri.
„Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari! În afară de Ilfov și Iași, celelalte județe din România trec de pragul de cel puțin un pensionar din patru adulți, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică. Cel mai vulnerabil din acest punct de vedere (al raportului dintre pensionari și populația de peste 18 ani) este Hunedoara, cu circa 40% pensionari din totalul adulților. La polul opus se află Ilfov (sub 20% pensionari din totalul celor maturi) și Iași (24,4%). Pentru populaţia rezidentă în vârstă de 65 de ani şi peste este anticipată o creştere continuă, ca număr”, notează sursa menționată.
Ponderea populaţiei rezidente vârstnice în total populaţie rezidentă va creşte, în următorii 50 de ani, în varianta medie, de la 18,7% la 28,6%. Ponderea tinerilor se va reduce de la 15,7% la 14,8%, ceea ce va duce la accentuarea gradului de îmbătrânire demografică a populaţiei României.

Vor fi probleme la plata pensiilor!

„Premisele pesimiste ale unui dezechilibru demografic grav al ţării în viitor sunt deja vizibile. Vor exista posibile consecinţe negative economice şi sociale, pe piaţa forţei de muncă, în aplicarea şi funcţionarea corespunzătoare a sistemului de pensii, a serviciilor de sănătate şi a celor de protecţie socială. Vor fi probleme în asigurarea echilibrului în cadrul balanţei de venituri şi cheltuieli bugetare ale statului, precum şi ale fiecărei gospodării a populaţiei.
Accentuarea îmbătrânirii populaţiei, însoţită de creşterea speranţei de viaţă a populaţiei, determină schimbări structurale în cadrul populaţiei vârstnice prin creșterea numerică a grupei, «vârsta a patra» şi anume «cei mai vârstnici vârstnici», adică persoanele de peste 80 de ani. În perspectiva anului 2070, populaţia rezidentă de 80 de ani şi peste va creşte cu 655.000 persoane în varianta medie şi cu 789.000 persoane în varianta intermediară. În cadrul populaţiei rezidente de 65 de ani şi peste, ponderea populaţiei de 80 de ani şi peste va creşte de la 25,3% (anul 2019) la 41,6% (anul 2070) în varianta medie şi la 43,0% în varianta intermediară”, mai arată aceeași sursă.