Vești proaste pentru minerii vâlceni: CEO investește jumătate de miliard de euro în Gorj, dar nu se uită spre Berbești-Alunu!


• Complexul vrea să securizeze circa 1.036 locuri de muncă prin această injecție financiară

Vestea e simplă: Complexul Ener­getic Oltenia investeşte 2,5 miliarde lei pentru a creşte producţia de cărbune cu 50%! Partea proastă este că nici măcar un singur leu din aceste multe miliarde nu este programat să aterizeze în județul nostru și asta pentru că TOATĂ investiția este centrată pentru Gorj. În contextul actual, în care discuția despre transferul carierelor Berbești și Alunu în subordinea Consiliului Județean atinge cote incendiare, știrea despre resursele CEO și capacitatea de expansiune și dezvoltare nu poate decât să-i agite și mai mult pe ortacii din vestul județului. Oricum, îndoielile despre puterea viito­rului Complex Energetic Vâlcea în luptă cu CEO erau la tot pasul, anunțul că gorjenii își umflă și mai mult mușchii n-are cum să pice bine mai ales dacă este conjugat și cu tensiunea există printre mineri. Conform presei centrale, Com­ple­xul Energetic Oltenia ar urma să inves­­tească 2,5 miliarde lei (aproximativ 550 milioane de euro) în următorii 15 ani, din fonduri proprii, pentru a punerea în funcţiune a două noi cariere de lignit în judeţul Gorj, care vor creşte producţia de cărbune a companiei cu 50%! „Una dintre cariere, denumită Jilţ, va presu­pune o investiţie de 1,9 miliarde de lei de­rulată pe parcursul a 15 ani. După punerea în funcţiune, cariera va putea asigura 8,5 milioane tone de lignit pe an, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pen­tru Energie, acţionarul majoritar al pro­du­­cătorului de cărbune şi electricitate. În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că investiţia va „securiza” 1.036 locuri de muncă. Com­plexul Energetic Oltenia poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi 3 perimetre subterane. Prin punerea în funcţiune a celei de a doua cariere, Roşia, producţia de cărbune va creşte cu 8 milioane de tone pe an. Lucrările pentru deschiderea carierei Roşia sunt estimate să dureze 6 ani, perioadă în care vor fi asigurate 1.420 locuri de muncă. Investiţia este evaluată la 608,4 milioane de lei. Compania a împrumutat, în luna ianuarie, 193 milioane euro de la BERD, BCR, BRD şi Unicredit pentru a finanţa un proiect de până la 220 milioane euro pentru retehnologizarea unui grup de producţie a electricităţii. În urma retehnologizării, grupul energetic va putea funcţiona încă 30 de ani. Complexul Energetic Oltenia are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW. Statul deţine, prin Departamentul pentru Ener­gie, 77% din acţiunile Complexului Ener­getic Oltenia, iar Fondul Proprieta­tea are o participaţie de 21,5%” informează MEDIAFAX.

 

Glomnicu se bucură: „E o veste bună pentru toți minerii!”

 

Unul dintre liderii sindicatelor care se opun transferului CEO – CJ Vâlcea spune că este una dintre cele mai bune vești primite de către mineritul oltean după Revoluție. Dorel Glomnicu spune că, după două decenii, de tăieri și disponi­bilizări, planul Complexului este un semn bun pentru toți ortacii. Chiar dacă orizontul de investiții CEO exclude Ber­beștiul și Alunu, Glomnicu nu dezar­mea­ză și încă mai speră să nu sară din sche­ma Complexului. Acesta vede în expansiu­nea CEO și o liniște de cel puțin un deceniu jumătate: „Cât timp mai suntem parte a CEO, e logic să ne bucurăm. Nu numai cota investiției anunțate este una îmbucurătoare dar și întinderea. Asta se traduce prin faptul că, 15 ani de aici înainte, va fi liniște și prosperitate în sânul CEO. Din câte știu eu, acele două cariere sunt blocate de exproprieri dar faptul că există o astfel de optică de extindere și investiție e dovada clară că noi trebuie să rămână alături de Complex!”