Turul Franţei, ca o cursă în Cosmos
CHATEAUROUX. Capitala departamentului Indre este situată chiar în centrul Franţei. Mă aflu aici de câteva zile. Despre acest oraş milenar voi povesti mai multe când mă întorc acasă. Aş dori, totuşi, în prefaţa acestei corespondenţe, să informez cititorii cu doar câteva repere care clasifică oraşul între cele mai ’’verzi’’ din Hexagon: este un amestec armonios între vechi şi modern, cu 5000 de hectare de pădure de stejar în împrejurimi, dar şi cu nenumărate zone de agrement şi de sport, numai parcurile, fântânile arteziene, scuarurile cu flori şi cu arbori ornamentali aflându-se pe vreo 450 de hectare. O menţiune specială ce ar trebui consemnată în agende de către fiecărui primar de la noi!
Poate şi pentru aceste ’’merite’’, acest oraş din Ţara celor 1000 de castele – şi aici există un castel din anul 937 – a fost ales pe traseul popularului Tur ciclist al Franţei, ca să găzduiască etapa a 7-a.
… ŞI UNU, ŞI DOI, ŞI TREI. În istoria celor 98 de ediţii, Chateauroux a fost de trei ori gazda uneia dintre etape. Prima oară, în 1998, câştigată de italianul Mario Cipollini; a doua oară, în 2008, câştigată de britanicul Mark Cavendish. Vineri, 8 iulie 2011, caravana Turului Franţei a fost găzduită pentru a treia oară de Chateauroux, într-o organizare impecabilă, având în Primăria oraşului – primar, dl. Jean-Francois MAYET, senator de Indre – şi în Prefectura Departamentului Indre – preşedinte al Consiliului General, dl. Louis PINTON, senator de Indre – doi amfitrioni străluciţi. Aici, a avut loc sosirea caravanei cicliste în etapa a 7-a, câştigată, cum şi-a dorit, tot de britanicul Mark Cavendish, caz unic în istoria turului, care îmbracă tricoul verde. Timpul înregistrat de el: 5h38’53’’. L-au urmat: italianul Alessandro Petacchi şi germanul Andre Greipel. ’’Dintre toate etapele, pe aceasta îmi doream s-o câştig cel mai mult, a declarat el imediat după cursă. Revin la Chateauroux, după trei ani, tot cu o victorie.’’ Etapa a 7-a s-a desfăşurat între La Mans, capitala departamentului Sarthe, şi Chateauroux, pe distanţa de 226,5 km. În urma acesteia, tricoul galben este păstrat de norvegianul Thor Hushord, component al echipei Garmin-Cervelo.
Înainte de a prezenta formidabilul spectacol la care am luat parte, timp de peste cinci ore, la Chateauroux, înainte de sosirea cursei cicliste, câteva cuvinte despre ediţia din 2011 (a 98-a) a Turului Franţei: rutierii au început lupta cu secundele pe 2 iulie, în acordurile Imnului Franţei. Startul s-a dat de pe Passage de Gois, care, ulterior, a fost acoperit de ape pe timpul refluxului. Se poate spune că, în acest an, Turul Franţei a început din… mijlocul Oceanului. Cicliştii, care fac parte din 22 de echipe, vor încheia traseul celor 21 de etape (între care 10 plate, 6 prin munţi, unele cu puncte înalte, 3 cu munte mediu etc.) pe 24 iulie, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elisees, ca întotdeauna. Turul ciclist din acest an însumează 3.430,5 km.
FIESTĂ PE BULEVARDUL LA CHATRE. De-a lungul întregului traseu de intrare în Chateauroux a caravanei cicliste, care venea dinspre Tours, de-a lungul marelui bulevard La Chatre, lung de peste 3 km., care străbate oraşul gazdă dinspre vest spre est, francezi şi turişti cu milioane. Oraşul şi localităţile din jur erau goale. Încă de la ora prânzului, locurile special amenajate pentru privitori au început să fie ocupate. Soseau valuri, valuri de bărbaţi şi femei, de copii şi adolescenţi, oameni de diferite generaţii. Veneau să-i întâmpine pe sportivi cu mic cu mare… Pe bulevardul La Chatre, în dreptul modernului stadion municipal ’’Gaston Petit’’, a fost amenajată o tribuna oficială. Ceva mai departe, în apropiere de linia de sosire pentru ciclişti, a fost ridicată ’’Tribuna Geo Lefevre’’, în memoria autorului ideii pentru Tour de France (jurnalist sportiv 1887-1961) – special amenajată pentru premierea rutierilor câştigători după etapa a 7-a.
Ca gazetar român, am avut onoarea să primesc, din partea domnului primar al oraşului Chateauroux şi a prefecturii departamentului Indre, o invitaţie la tribuna oficială. De aici, dintr-un loc mai protejat, am putut urmări, timp de peste şase ore, spectacolul-maraton care a precedat sosirea rutierilor. Am fost însoţit de un consilier municipal special, David Brazdă Astăcioaei, de la care am primit explicaţii despre firmele şi organizaţiile implicate în spectacol. Spun ’’consilier special’’, fiind vorba de un elev eminent, din părinţi români (cetăţeni francezi), stabiliţi în Hexagon cu mulţi ani în urmă. David a fost ales prin vot, pentru doi ani, reprezentant al elevilor din oraş în consiliul municipal şi face parte din comisia sport, turism şi mediu. Asistăm împreună, în tribuna oficială, alături de câteva sute de invitaţi, la un spectacol unic, gândit cu multă imaginaţie, depăşind realitatea! Pentru realizarea lui, au participat toate firmele din departament, organizaţiile de tot felul, redacţiile ziarelor şi revistelor, asociaţiile sportive, mii de tineri voluntari etc. Evenimentul a fost mediatizat prin afişe şi fluturaşi, la posturile locale de radio şi televiziune, prin pagini întregi oferite de presa scrisă: ’’Indre Union’’, ’’La Nouvelle Republique’’, ’’L’Eaufficiel de la Caravane’’, ’’Aujourd’hui en France’’, ’’Chateauroux pour tous’’…
Acestea sunt doar o parte din publicaţii, pe care am reuşit să le procur. Ele au fost mult mai multe şi fiecare a venit cu veşti ademenitoare, ca să atragă atenţia cititorilor asupra marelui eveniment sportiv francez cu care s-a inaugurat vara 2011. De-a lungul deceniilor, Tour la France a căpătat un caracter profund popular, fiind astăzi urmărit cu mare interes pe tot globul.
Primăria şi Prefectura, firmele, magazinele şi organizaţiile implicate în organizare, au împărţit tot timpul cadouri tuturor celor veniţi, pe lungul traseu, să urmărească ediţia a 7-a a turului ciclist. Până nu vezi este greu de imaginat cantitatea darurilor împărţite: tricouri cu însemnele Turului Franţei, pălării şi şepci, brelocuri, pixuri şi stilouri, dulciuri şi bomboane de tot felul, biscuiţi, ciocolată, apă plată, bere slab alcoolizată, pâine şi salam de vară, n-au lipsit ziarele şi revistele, baloanele speciale, steguleţele şi obiectele de animaţie de toate culorile… Parada caravanei publicitare care a urmat, reprezentată de zeci de care alegorice, care mai de care mai ingenios conceput, a fost pentru mine şi, cred, pentru toţi spectatorii, pentru toţi turiştii străini, cei mai mulţi veniţi din Anglia, un film-spectacol în aer liber cu toate ingredientele unui blockbuster hollywoodian, cea mai frumoasă poveste despre oraş şi vrednicia oamenilor săi.
Tot timpul, pe parcursul cursei între La Mens şi Chateauroux, am urmărit mersul acesteia, kilometru cu kilometru, pe ecrane uriaşe, beneficiind de comentariile a doi crainici de calibru, care ne-au ţinut într-o permanentă tensiune. Iar apropierea cicliştilor de linia de sosire a fost întâmpinată de cei aproape două milioane de spectatori de pe traseu cu un interes extraordinar. Aveam senzaţia că aceştia asistă nu la o cursă ciclistă, ci la amerizarea unei nave cosmice, care se întoarce de pe Marte, pe apele unui ocean aflate în bătaia caniculară a unui soare torid. Aflu că Planeta Roşie, peste doar o lună şi câteva zile, se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ, de numai 3.649.589 mile. În noaptea respectivă, corpul cel mai luminos de pe bolta cerească va fi Marte, precum privirile sutelor şi sutelor de spectatori din jurul meu.
DECLARAŢIA PROMISĂ A DOMNULUI PRIMAR JEAN-FRANCOIS MAYET: ’’Oraşul Chateauroux este mândru ca a primit încă o dată Turul Franţei. A fost o formidabilă oportunitate de a face cunoscut oraşul nostru în lumea întreagă. Ne-am implicat sută la sută în derularea acestui eveniment de anvergură. Ce frumos a început vara pentru oraşul Chateauroux! Bulevardul La Chatre a fost preferat, după reputaţia sa, ca linie de sosire în Turul Franţei; numai Champes-Elyssees are o mai mare şi o mai frumoasă reputaţie. Vara aceasta va fi încununată şi cu alte două importante curse cicliste, ce se vor desfăşura la nivelul departamentului nostru, numite ’’Clasic de I’Indre’’ şi ’’Tropfee Fenioux’’, care, sunt convins, vor încânta amatorii de ciclism.’’
De multă vreme am visat să văd legendarul Tur al Franţei la el acasă, ca fan de pe margine. Visul mi s-a împlinit! Dar n-am crezut că va stârni un asemenea interes ca a unui zbor în Cosmos.