„E dezastru cu fondurile europene!”


vladoiu_aurel3• afirmă deputatul vâlcean Aurel Vlădoiu, care spune că trebuie găsiţi vinovaţii pentru rata de absorbţie de doar 12%

„PDL încearcă să ascundă dezas­trul legat de fondurile europene prin propunerea de înfiinţare a unui un minister special pentru absorbirea banilor de la UE!”, afirmă deputatul Aurel Vlădoiu. În opinia parlamen­ta­rului PSD, un astfel de minister sau o autoritate este o soluție propusă de partidul său de aproape un an de zile. „PDL a acceptat, însă, o astfel de so­luție, la presiunile Comisiei Euro­pene, pentru a ascunde dezastrul legat de fondurile europene. Până să discu­tăm despre un nou minister, trebuie pedepsiți vinovați pentru acest de­zastru: rata de absorbție este în jur de 12%!?! Acest dezastru nu este cauzat de inexistența unui minister sau de faptul că România nu este împărțită pe regiunile dorite de Băsescu, ci de incompetența și politizarea fondurilor europene, prin încercări repetate de a le direcționa către propria clientelă sau de a bloca proiectele întocmite de reprezentați ai partidelor din opo­ziție. Niciunul dintre ministerele care gestionează programe cu fonduri europene nu are rezultate notabile. Faptul că MDRT are o rată de absorb­ție mai ridicată se datorează perfor­man­țelor celor din administrația lo­cală – ceea ce confirmă că proble­me­le sunt la Guvern. Oricum, MDRT este vinovat de blocarea fondurilor europene pentru infrastructură. Deci, înainte de a discuta despre soluții minune – un nou minister – așteptăm pedepsirea vinovaților”, a mai spus deputatul Vlădoiu.

„Statul trebuie dotat cu instrumente mai ferme şi mai eficiente de luptă împotriva infracţionalităţii”

Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat, deja, că vor susţine proiectul Guvernului privind confiscarea averi­lor ilicite. De altfel, Uniunea Social Li­berală a transpus în legislaţia româ­nească decizia JAI din 2005, care se referă la crima organizată. „Dacă cei de la PDL cred că au un proiect mai bun, nu este nicio problemă. Noi îl vom susţine. Este bine că s-a optat pen­tru soluţia parlamentară şi nu pen­tru acea prostie cu modificarea Cons­tituţiei. Noi dorim întărirea le­gis­laţiei existente şi dotarea instituţiilor sta­tului cu instrumente mult mai ferme şi mai eficiente de luptă împo­triva infracţionalităţii”, afirmă deputa­tul Aurel Vlădoiu. Acesta expune şi „re­sorturile sociale” ale acestor mă­suri: „Cea mai mare parte a populaţiei – formată din oameni care încearcă să-şi asigure prin muncă cinstită resursele necesare unei vieţi decente – se vede umilită şi batjocorită de cei care, profitând de slăbiciunea statu­lui, obţin într-un timp foarte scurt, fără prea mari eforturi şi ocolind legea, resurse foarte mari, nemeritate. Această ultimă categorie de cetăţeni blochează de fapt accesul celorlalţi la dezvoltare. Statul nu poate asista neputincios în faţa acestei situaţii… Rolul său este acela de a interveni pentru a asigura respectarea legii şi a oferi cetăţenilor condiţii egale pentru dezvoltare”.