Turismul de pe Valea Lotrului strigă după ajutor. Primăriile «iau atitudine» și… triplează impozitele!!?? 🤔🤔


În ultima duminică, din luna aprilie, Asociația „Valea Lotrului” (o asociație compusă din peste 25 de  pensiuni de pe toata Valea Lotrului) s-a reunit în adunare generală, la sediul de la Pensiunea Terra Nova din Brezoi. Ca la orice adunare generală, membrii au trecut prin mai multe puncte…aprobarea bugetului, stabilirea de strategii și obiective, discuții legate de cotizații, activități. Probabil partea cea mai activă a fost cea legată de problemele cu care se confruntă atât membrii cât și tot turismul de pe Valea Lotrului.

Impozite de la 5000 lei, până la 20.000 de lei!!!

Așadar, într-un an în care turismul a fost deja lovit de reducerea vaucherelor de vacanță, autoritățile locale au venit, în majoritatea cazurilor, cu «soluția salvatoare!!!» respectiv majorarea taxelor și impozitelor. Așa se face că acolo unde pensiunile plăteau impozite de 5-6 mii de lei/ani s-a ajuns la sume cuprinse între 20 si 40 de mii de lei. Vorbim aici de aplicarea unor indici de impozitare, la cote maxime. Însă exista posibilitatea aplicării unor alte cote pentru a impulsiona investițiile unităților de turism din zonă. UAT-urile din Brezoi, Malaia și Voineasa, parcă vorbite, au venit anul acesta cu cote de impozitare mari care au destabilizat unitățile de profil din zonă.

Ai televizor, 16 instituții vor drepturi de-autor!

Și nu au fost singurii care au «lovit» în operatorii de turism. Președinta Asociației, Mihaela Popa, a adus în discuție cele 16 organisme de gestiune colectivă privind drepturile de autor și conexe. Practic, administratorii de pensiuni sunt strânși cu ușa să plătească aceste drepturi de autor pentru că dețin televizoare în camere și restaurante. Una din soluții este ca operatorii de turism să își caute dreptatea în instanță, să se afilieze, să se unească și să lupte alături de toți cei din industria HORECA. 

Unde este Centrul de Turism?

Zona nu beneficiază de un Centru de Informare Turistică care să promoveze zona pe tot parcursul anului. Nu este suficientă promovarea pe care administratorul pârtiei de ski de la Obârșia Lotrului o face în sezonul de iarnă, pe cheltuiala proprie. Unitățile de turism din zonă trebuie să fie văzute ca aducătoare de plus valoare zonei, pentru că aduc oameni din toate categoriile sociale, care, ce să vezi, consumă și plătesc produse și servicii locale, deci aduc bani. Un turist, doar dacă a făcut primul pas înspre sau dinspre locul de cazare, începe să scoată bani din buzunar…pe o pâine de la o brutărie locală, pentru o apă, pentru o bucată de caș, pentru un păstrăv de la o crescătorie zonală, pentru plante medicinale, miere, etc….Toate acestea ar trebuie găsite la un centru de turism (peste tot în lume este la fel!) Iar în loc ca autoritățile locale să facă «punte» pensiunilor din zonă, ce să vezi? dublează sau triplează taxele și impozitele. Eu nu mai înțeleg nimic, darămite cei care investesc banii proprii în aceste mici afaceri…  

Turismul la gri sufocă operatorii corecți 

Membrii Asociației au mai identificat și alte situații care îi afectează pe cei care lucrează corect și legal, cu clasificare și documente. Este vorba de cazările în unități fără clasificare, de multe ori declarate pe jumătate sau deloc, așa zisa economie gri spre negru.. Și ce să vezi? Toate instituțiile de control și încasatoare de taxe vin tot la cei care sunt declarați, nu la cei care nu apar nicăieri, chiar dacă tarifele sunt comparabile cu ale celor declarați și plătitori de taxe.

Câteva soluții propuse de Asociație

Ca soluții identificate… au fost stabilite discuții cu toate autoritățile publice locale, pentru găsirea de soluții care să țină pensiunile pe linia de plutire. S-a propus afilierea la asociații profesionale mai compacte, cum ar fi cea a hotelierilor din România, cu o mai mare posibilitate de penetrare în discuțiile cu autoritățile și instituțiile naționale. Și, de ce nu, întocmirea unei liste cu unitățile de turism care nu sunt declarate, nu sunt clasificate și care încasează bani fără a plăti taxe la stat și prezentarea acesteia organismelor de control locale, poliției economice și ANAF. Așadar, o luptă grea, dar nu imposibilă, a Asociației «Valea Lotrului», care hei! există și își dă silința să țină turismul viu într-o zonă unică din România.