Totul de ajutorul de minimis în agricultură


agricolPentru a asigura demararea în condiţii optime a campaniei agricole din toamnă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de Hotărâre a Guver­nului pentru acordarea de plăţi supli­men­tare sub forma unui ajutor de minimis care să contribuie la finanţarea înfiinţării culturilor de toamnă în anul 2012.

Astfel, conform Direcţiei Agricole Vâl­cea, prevederile prezentei scheme de aju­tor de minimis se aplică următoarelor cate­gorii de beneficiari care exploatează su­pra­feţe de teren arabil şi înfiinţează culturi în toamna anului 2012: producători agri­coli persoane fizice; producători agricoli per­soane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; pro­du­cători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără per­so­nalitate juridică şi constituite conform legii.

Pentru a fi eligibili la acordarea spriji­nului financiar, solicitanţii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Inter­venţie pentru Agricultură cu cereri de plată unică pentru suprafaţa aferentă cam­paniei 2012. Cuantumul sprijinului finan­ciar care se acordă în conformitate cu pre­zen­ta schemă de ajutor de minimis este de 200 lei/ha, pentru o suprafaţă de minim 1 ha şi maxim 150 ha inclusiv, pe exploa­taţie. Suma maxima a sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis, nu poa­te depăşi echivalentul în lei a 7500 euro pentru fiecare beneficiar. Sprijinul fi­nan­ciar se acordă pentru fiecare bene­ficiar într-o singură tranşă. Solicitanţii sprijinului financiar nu pot renunţa la calitatea de beneficiari pe perioada derulării schemei de sprijin financiar.

Pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii întocmesc cereri, conform mo­de­lului prevăzut în anexa nr.1, şi le depun la direcţiile pentru agricultură judeţene li a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teri­torială se află suprafeţele de teren arabil pe care se înfiinţează culturi de toam­nă, însoţite de următoarele docu­­mente: copie de pe BI/CI al solicitantului sau al repre­zen­tantului legal; dovadă cont activ ban­că/trezorerie; copie de pe cer­tificatul de înregistrare fiscală conţinând numărul de ordine din registrul comerţului şi codul unic de înregistrare atribuit de Mi­nis­terul Finanţelor Publice, după caz; ade­ve­rinţă eliberată de consiliul local care ates­tă, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren aflată în ex­ploa­tare în baza oricărui act juridic care con­feră dreptul de folosinţă asupra tere­nu­lui în cauză; adeverinţă în original, elibe­rată de centrele locale sau judeţene, după caz, respectiv al municipiului Bucureşti, ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, privind suprafaţa exploataţiei conform cererilor de plată pentru sche­mele de sprijin pe suprafaţă campania 2012.

Documentele prevăzute la litera a) şi c) sunt prezentate în original şi copie, în ve­derea certificării de reprezentantul direc­ţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei “conform cu originalul”. În situaţia în care un producător agricol deţine în exploataţie suprafeţe de teren arabil care sunt situate în unităţi adminis­trativ-teritoriale din judeţe diferite, acesta poate formula cereri de sprijin financiar, care se depun la Direcţiile pentru agricul­tură judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a căror raza teritorială se află supra­fe­ţele în cauză, cu obligaţia încadrării în pla­fo­nul ajutorului de minimis prevăzut la art.5.

Cererile se întocmesc în două exem­plare, un exemplar împreună cu documen­tele justificative anexate se depune la Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar al doilea exem­plar se păstrează de către solicitant. Ter­me­nul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis este 16 noiembrie 2012, inclusiv.