Totul de ajutorul de minimis în agricultură
Pentru a asigura demararea în condiţii optime a campaniei agricole din toamnă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru acordarea de plăţi suplimentare sub forma unui ajutor de minimis care să contribuie la finanţarea înfiinţării culturilor de toamnă în anul 2012.
Astfel, conform Direcţiei Agricole Vâlcea, prevederile prezentei scheme de ajutor de minimis se aplică următoarelor categorii de beneficiari care exploatează suprafeţe de teren arabil şi înfiinţează culturi în toamna anului 2012: producători agricoli persoane fizice; producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; producători agricoli persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu/sau fără personalitate juridică şi constituite conform legii.
Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului financiar, solicitanţii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri de plată unică pentru suprafaţa aferentă campaniei 2012. Cuantumul sprijinului financiar care se acordă în conformitate cu prezenta schemă de ajutor de minimis este de 200 lei/ha, pentru o suprafaţă de minim 1 ha şi maxim 150 ha inclusiv, pe exploataţie. Suma maxima a sprijinului financiar reprezentând ajutorul de minimis, nu poate depăşi echivalentul în lei a 7500 euro pentru fiecare beneficiar. Sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranşă. Solicitanţii sprijinului financiar nu pot renunţa la calitatea de beneficiari pe perioada derulării schemei de sprijin financiar.
Pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii întocmesc cereri, conform modelului prevăzut în anexa nr.1, şi le depun la direcţiile pentru agricultură judeţene li a municipiului Bucureşti, în a cărei rază teritorială se află suprafeţele de teren arabil pe care se înfiinţează culturi de toamnă, însoţite de următoarele documente: copie de pe BI/CI al solicitantului sau al reprezentantului legal; dovadă cont activ bancă/trezorerie; copie de pe certificatul de înregistrare fiscală conţinând numărul de ordine din registrul comerţului şi codul unic de înregistrare atribuit de Ministerul Finanţelor Publice, după caz; adeverinţă eliberată de consiliul local care atestă, conform înscrisurilor din Registrul agricol, suprafaţa de teren aflată în exploatare în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză; adeverinţă în original, eliberată de centrele locale sau judeţene, după caz, respectiv al municipiului Bucureşti, ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, privind suprafaţa exploataţiei conform cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă campania 2012.
Documentele prevăzute la litera a) şi c) sunt prezentate în original şi copie, în vederea certificării de reprezentantul direcţiilor pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin înscrierea pe copie a sintagmei “conform cu originalul”. În situaţia în care un producător agricol deţine în exploataţie suprafeţe de teren arabil care sunt situate în unităţi administrativ-teritoriale din judeţe diferite, acesta poate formula cereri de sprijin financiar, care se depun la Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a căror raza teritorială se află suprafeţele în cauză, cu obligaţia încadrării în plafonul ajutorului de minimis prevăzut la art.5.
Cererile se întocmesc în două exemplare, un exemplar împreună cu documentele justificative anexate se depune la Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, iar al doilea exemplar se păstrează de către solicitant. Termenul limita de depunere a cererilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis este 16 noiembrie 2012, inclusiv.