Termen prelungit pentru 112


Prin intermediul unui comunicat oficial de presă, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a început demersurile pentru modificarea procedurii de contractare şi plată aferente Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Modificarea propusă priveşte prelungirea perioadei pentru depunerea cererii celei de-a doua tranşe de plată, de la 30 luni la 33 luni, în situaţii justificate.

Demersul are la bază analiza privind implementarea acestei măsuri de investiţii cât şi solicitările beneficiarilor cu privire la imposibilitatea operării transferurilor de teren la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, transferuri care nu pot fi efectuate decât în perioada martie – mai a fiecărui an.

Modificarea procedurilor de contractare şi plată este în conformitate cu fişa Măsurii 112, care prevede un termen maxim de 36 luni, din momentul semnării contractului de finanţare nerambursabilă, pentru verificarea condiţiilor de acordare a celei de-a doua tranşe de plată cât şi pentru efectuarea plăţii către beneficiar.

„Dacă până în prezent, perioada de verificare a condiţiilor de acordare a celei de-a doua tranşe de plată pentru Măsura 112 era de şase luni din cele 36 de luni, în urma modificării această perioadă se reduce la trei luni, pentru situaţii justificate.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 Euro pentru o exploataţie agricolă cu dimensiune minimă de 6 UDE. În cazul extinderii exploataţiei agricole, sprijinul pentru instalarea fermierului poate creşte cu 2.000 Euro/1 UDE, dar nu va putea depăşi 40.000 Euro/exploataţie.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin Măsura 112 sunt fermierii în vârstă de până la 40 de ani (neîmpliniţi la data depunerii Cererii de finanţare), persoane fizice sau juridice care practică în principal activităţi agricole şi a căror exploataţie agricolă:  are o dimensiune economică cuprinsă între 6 şi 40 UDE; este situată pe teritoriul ţării; este înregistrată în Registrul unic de identificare – APIA şi Registrul agricol”, aminteşte documentul.

Nu se acordă sprijin prin această Măsură exploataţiilor care nu sunt preluate integral de la cedenţi. Preluarea unei exploataţii agricole reprezintă trecerea tuturor terenurilor agricole şi a animalelor înregistrate în Registrul unic de identificare de la APIA, de la cedent la cesionar, cu excepţia locuinţei şi a terenului aferent locuinţei (anexe gospodăreşti).