Start pentru stimularea tinerilor întreprinzători


bani_numarati• luni se deschide fereastra pentru depunerea proiectelor din cadrul “Programului pentru stimularea înfiinţării şi dez­voltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri” • Programul urmăreşte dezvoltarea aptitudinilor antre­prenoriale bazate pe cunoaşterea şi gestionarea optimă a resurselor, în vederea adaptării rapide la rigorile deter­minate de globalizarea pieţelor; stimularea şi sprijinirea demarării şi dezvoltării firmelor nou-înfiinţate (start-up-uri) prin facilitarea accesului acestora la finanţare; facilitarea accesului tinerilor la sursele de finanţare
 

Solicitanţi eligibili

Pot beneficia de prevederile Programului: per­soanele fizice, denumite în continuare întreprinzători debutanţi, care îndeplinesc cumulativ, la data depunerii Formularului de înscriere în program, următoarele criterii de eligibilitate: au capacitate juridică deplină de exerciţiu, au vârsta de până la 35 de ani, împliniţi cel mai târziu în ziua înregistrării cererii de înmatriculare a societăţii cu răspundere limitată în Registrul Comer­ţu­lui; anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Co­merţului nu au mai deţinut şi nu deţine calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în Spaţiul Economic European; înfiinţează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată în con­diţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comer­ciale, republicată, cu modificările şi completările ulte­rioare, şi ale prezentei Ordonanţe de urgenţă nr. 6 din 09.02.2011; declară pe propria răspundere, sub sanc­ţiu­nea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că înde­plineşte condiţiile prevăzute la lit. b, pe care o depune la Registrul Comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii; să nu mai fi beneficiat de finanţare în cadrul acestui Program.

Pentru încadrarea în Program, microîntreprinderea înfiin­ţată de întreprinzătorul debutant trebuie să înde­pli­nească, în mod cumulativ, următoarele condiţii: este societate comercială cu răspundere limitată-debutant (SRL-D), care funcţionează pe durata nedeterminată; se încadrează în categoria microîntreprinderilor în con­di­ţiile Legii nr. 346/2004 şi ale Ordonanţei de urgenţă nr. 6 din 09.02.2011; este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. Condiţiile pentru întreprinzătorul debutant trebuie îndeplinite de fiecare dintre asociaţi; este administrată de asociatul unic, de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi; are în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea activităţilor din economia naţională în vigoare (CAEN).

În cele 5 (cinci) grupe de activitate NU pot fi in­clu­se ca obiect de activitate al societăţii următoarele: inter­me­dieri financiare şi asigurări; tranzacţii imobiliare; acti­vităţi de jocuri de noroc şi pariuri; productie sau comer­cia­lizare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, subs­tanţe aflate sub control naţional; activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.

Condiţii financiare

Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2013 este de 25.000.000 lei iar tipurile de facilităţi pre­vă­zute prin acest program: acordarea de către Minis­terul Economiei a unei alocaţii financiare nerambur­sa­bile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro (echivalentul în lei), din valoarea totală a chel­tuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare. Alocaţiile fi­nan­ciare nerambursabile se acordă în limita sumelor apro­bate cu aceasta destinaţie în bugetul Ministerului Eco­nomiei;  garanţii acordate de Fondul Naţional de Ga­rantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mij­locii S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele con­trac­tate de „SRL-D” în vederea realizării planurilor de afa­ceri acceptate de Ministerului Economiei, cu res­pectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale FNGCIMM, până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro, echivalentul în lei; scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de an­ga­jatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 (patru) salariaţi, angajaţi pe perioa­dă nedeterminată. Această perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea şi calculul drepturilor prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, se utilizează câş­tigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plă­teşte contribuţia individuală de asigurări sociale. Pen­tru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru ve­ni­turile salariale lunare care depăşesc cuantumul câşti­gului salarial mediu brut pe economie din anul anterior; scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înma­triculare efectuate la Oficiile Registrului Comerţului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a; consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C., în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social.

Activităţi şi cheltuieli eligibile

Planul de afaceri trebuie să cuprindă investiţii în active corporale şi/sau necorporale, pe o perioadă de­ter­minată, în scopul realizării unor obiective clare, con­crete şi reale. Planul de afaceri trebuie să fie imple­men­tat pe teritoriul României şi să respecte regulile refe­ri­toare la ajutorul de minimis.

Sunt considerate cheltuieli eligibile cele legate de: investiţiile în active corporale referitoare la: Terenuri pentru realizarea de construcţii/amenajare efectuate în cadrul proiectului, destinate activităţii pentru care s-a so­licitat finanţarea; Construcţii pentru desfăşurarea acti­vităţii pentru care s-a solicitat finanţarea; Achiziţio­narea de spatii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare; Achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor amenajate destinate activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea; Echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare, tehnică de calcul, etc; Mijloace de transport marfă în directă legătură cu acti­vităţile codului/codurilor CAEN. Autoturismele sunt eli­gibile în cadrul Programului numai pentru urmă­toarele activităţi: transporturi cu taxiuri, Activităţi de închiriere şi leasing cu autoturisme şi Şcoli de con­du­cere.

Investiţiile în active necorporale referitoare la: bre­vete, licenţe, mărci comerciale şi alte drepturi şi active similare (francize, etichetare ecologică etc.), realizare site.

Alte costuri de operare referitoare la: Costuri de în­fiinţare a firmei; Costuri curente: materii prime, mărfuri, materiale consumabile, materiale auxiliare; Costuri de personal (salarii, costuri asigurări sociale); Costuri de trai­­ning şi formare personal; Servicii externe: conta­bi­li­ta­te, consultanţă fiscală/juridică/IT etc. Consultanţă pen­­tru întocmirea planului de afaceri este singura chel­tu­­ială care se poate realiza înainte de încheierea con­tractului. Cheltuielile cu serviciile de consultanţă de orice tip nu pot depăşi 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului; Racorduri la reţelele de utilităţi publice, plata utilităţilor; Chirii pentru spatii: solicitantul va face dovada închirierii spaţiului pentru care solicită chiria pe o perioadă de minim 3 ani; Costuri de promovare a acti­vităţii: on-line, pe suport de hârtie/electronic, alte tipuri de materiale, participare la târguri interne şi inter­na­ţionale etc.

Procedura de înscriere

­Cei interesaţi se pot înscrie în acest program începând cu data de 22 aprilie 2013. Înscrierea în pro­gram se face on line atât de pe site-ulwww.minind.ro, la secţiunea „Accesati Programele pentru IMM-uri finan­tate de la bugetul de stat” sau direct pe linkul http://programenationale2013.aippimm.ro.

Pentru participarea la Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, fiecare solicitant trebuie să se înregistreze cu user şi parolă. După înregistrare, se completează on line planul de afaceri şi se încarcă documentele însoţitoare.

Depunerea candidaturilor este continuă, până la epuizarea bugetului.