Sprijin financiar pentru cornutele din zonele defavorizate (2)


Adrian-PinteaPentru taurinele de carne, ajutorul poate fi solicitat pentru maxim 90 de capete, identificate şi înregistrate în RNE. De asemenea, crescătorii trebuie să deţină registrul individual al exploataţiei actualizat, precum şi documente oficiale care atestă rasa de carne/metişii din rasele de carne şi documente care atestă ieşirile din efectiv, după caz. Animalele pentru care se solicită sprijinul trebuie deţinute de beneficiar cel puţin 8 luni în exploataţie, de la data intrării şi până în momentul ieşirii.

Ajutorul se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul şi/sau femel de maxim 20 luni, existent sau ieşit din exploataţie în perioada 6 august a anului calendaristic precedent – 20 septembrie a anului în care se solicită sprijinul şi anual, pentru vaci din rase de carne”, ne-a explicat Adrian Pintea (foto), directorul APIA Vâlcea

Prin excepţie, pentru 2012, crescătorii pot primi sprijinul şi pentru tineretul mascul şi/sau femel din rase de carne şi/sau metişi existent sau ieşit din exploataţie în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012.

Pentru a beneficia de sprijin, crescătorii din zonele defavorizate trebuie să depună la centrul judeţean al APIA pe a cărui rază teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale o cerere pentru toate exploataţiile cu cod de la ANSVSA deţinute. Cererea trebuie însoţită de copie a certificatului de înregistrare de la Oficiul Registrul Comerţu­lui/a certificatului de înregistrare fisca­lă/car­te de identitate, după caz, copie de pe paşaportul fiecărui animal, emis de ANSVSA şi copie document coordonate bancare.

Pentru taurinele de carne, crescătorii mai trebuie să depună: pentru vaca de carne, copia certificatului de origine, iar pentru tineretul şi metişii din rase de carne – copia certificatului de origine şi/sau copia buletinului de însămânţări artificiale/adeverinţa de montă naturală pe care să se menţioneze codul ta­tălui, care trebuie să fie din rasă de carne. Pentru vaci şi pentru tineret mai sunt necesare documente care atestă ieşirile animalelor din exploataţie, iar cererea de plată trebuie vizată de structurile teritoriale ale ANARZ, pentru certificarea raselor de carne şi metişii acestora, prin verificarea datelor din certificatele de origine, buletinele de însămânţări artificiale/adeverinţele de montă naturală.

Potrivit proiectului de HG care reglementează acordarea acestui sprijin, cererile de plată pot fi depuse în perioada 6 august – 20 septembrie a anu­lui pentru care este solicitat ajutorul, după care APIA face un control la faţa locului, iar plăţile se efectu­ează până la data de 30 iunie a anului următor. Pentru 2012 însă, la jumătatea lunii iulie documentul aştepta încă avizarea Ministerului de Finanţe.