Slalom printre greşelile de abordare a fondurilor europene


• CCI Vâlcea a publicat un Ghid al modului cum se pierd banii europeni de către mediul de afaceri local

cci_sediuDocumentul postat pe pagina de Internet a Camerei precizează: „Cel mai important lucru într-un proiect de finan­ţare europeană este să ai toate hârtiile cerute în Ghidul Solicitantului şi să depui documentaţia necesară în timp util. Luaţi-vă un consultant priceput, care să ştie să întocmească proiecte. O hârtie aparent banală pe care o cer autorităţile care se ocupă cu fondurile europene poate face diferenţa între câştigarea sau pierderea unui proiect.

Organismul Intermediar Regional (OIR) POS DRU Sud-Vest Oltenia, care se ocupă de proiectele depuse pe câteva domenii majore de intervenţie ale Programului Operaţional Sectorial Dez­voltarea Resurselor Umane (POS DRU) informează că rata de succes a proiectelor depuse pe acest program este estimată la doar 35% din total. Restul sunt respinse. Un alt organism intermediar, OI POSDRU MECTS, care se ocupă de partea de învăţământ, arată că solicitanţii pe acest program nu respectă toate cerinţele pentru a accesa fonduri europene.

Se observă că, de cele mai multe ori, lipsesc documente justificative, sunt calcule eronate sau nu se îndeplinesc toate condiţiile de eligibilitate. Unii soli­ci­tanţi chiar folosesc în proiectele con­cepute cuvinte pompoase, pentru a im­presiona evaluatorii. Alţii se împot­mo­lesc la calculele matematice din buget.

ADR Sud-Vest Oltenia susţine că solicitanţii greşesc încă din etapa de evaluare. Iată opt motive pentru care se resping proiectele companiilor depuse pe POR: lipsa de acte care dovedesc pro­prietatea asupra terenului sau a clă­dirilor; punctajul obţinut la evaluarea teh­­nică şi financiară sub minimul admis, res­pectiv 3,5 puncte; documentele de­pu­se nu respectă modelul standard con­­form Ghidului Solicitantului; depu­ne­­rea documentelor după termenul-li­mită (în cazul licitaţiilor de proiecte cu ter­men limită); situaţiile financiare ane­xate nu conţin notele explicative; valoa­rea totală a proiectului depăşeşte va­loa­rea maxi­mă admisă pe domeniul de intervenţie respectiv; neîndeplinirea cri­teriilor de eligi­bilitate impuse de Ghidul Solici­tan­tului; răspunsuri incomplete la solicitările de clarificări ale comisiilor de evaluare.

OIR POS DRU Sud-Vest Oltenia arată că aceia care solicită fonduri eu­ro­pene fac o serie de greşeli. Cele mai im­portante şi mai des întâlnite sunt: dez­văluirea datelor de identificare ale soli­citantului/partenerilor, cu excepţia ru­bricilor unde este solicitat acest lucru în mod specific; obiectivele, activităţile, gru­pul ţintă, caracteristici, cuantificare, nevoi specifice; nu se ating toate pro­ble­mele/tematicile menţionate în grilele de evaluare şi în Ghidul Solicitantului; ne­glijarea indicatorilor de rezultat (spe­ci­fici Domeniilor Majore de Intervenţie); detalierea incompletă a bugetului, adică erori de calcul aritmetic; importanţa scă­zută acordată asigurării suste­na­bi­lităţii proiectelor; menţiuni cu caracter ge­neric, fără claritate sau fără o legă­tu­ră concretă cu ceea ce trebuie descris, utilizare de termeni bombastici şi pre­ten­ţioşi, fără legătură cu scopul apli­ca­ţiei; copiere integrală sau parţială a pre­vederilor din Documentul Cadru de Im­plementare POSDRU 2007-2013, ghi­duri sau documente programatice.

La nivelul OI POSDRU MECTS s-a constatat că printre cele mai des întâl­nite motive pentru care se resping ce­rerile de finanţare se numără:nu se co­re­lează informaţiile trecute de solicitant în diferite secţiuni, de exemplu cele de la activităţi cu cele de la graficul acti­vi­tăţilor, sau de la buget cu cele de la detalierea bugetului sau există costuri care un se regăsesc în activităţi core­late etc; dificultatea de a identifica şi de a descrie corect grupul ţintă (carac­te­ristici, cuantificare, nevoi specifice); nu se ating toate problemele/tematicile men­ţionate în grilele de evaluare şi în Ghidul Solicitantului; neglijarea indica­to­rilor de rezultat (specifici Domeniilor Ma­jore de Intervenţie); detalierea in­com­pletă a bugetului/erori de calcul arit­metic; importanţa scăzută acordată asi­gurării sustenabilităţii proiectelor; men­ţiuni cu caracter generic, fără clari­tate sau fără o legătură concretă cu ceea ce trebuie descris, utilizare de ter­meni bombastici şi pretenţioşi, fără le­gă­tură cu scopul aplicaţiei; copiere inte­grală sau parţială a prevederilor din Do­cu­mentul Cadru de Implementare POSDRU 2007-2013, ghiduri sau docu­mente programatice” se mai aminteşte în text.