Slalom printre greşelile de abordare a fondurilor europene
• CCI Vâlcea a publicat un Ghid al modului cum se pierd banii europeni de către mediul de afaceri local
Documentul postat pe pagina de Internet a Camerei precizează: „Cel mai important lucru într-un proiect de finanţare europeană este să ai toate hârtiile cerute în Ghidul Solicitantului şi să depui documentaţia necesară în timp util. Luaţi-vă un consultant priceput, care să ştie să întocmească proiecte. O hârtie aparent banală pe care o cer autorităţile care se ocupă cu fondurile europene poate face diferenţa între câştigarea sau pierderea unui proiect.
Organismul Intermediar Regional (OIR) POS DRU Sud-Vest Oltenia, care se ocupă de proiectele depuse pe câteva domenii majore de intervenţie ale Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) informează că rata de succes a proiectelor depuse pe acest program este estimată la doar 35% din total. Restul sunt respinse. Un alt organism intermediar, OI POSDRU MECTS, care se ocupă de partea de învăţământ, arată că solicitanţii pe acest program nu respectă toate cerinţele pentru a accesa fonduri europene.
Se observă că, de cele mai multe ori, lipsesc documente justificative, sunt calcule eronate sau nu se îndeplinesc toate condiţiile de eligibilitate. Unii solicitanţi chiar folosesc în proiectele concepute cuvinte pompoase, pentru a impresiona evaluatorii. Alţii se împotmolesc la calculele matematice din buget.
ADR Sud-Vest Oltenia susţine că solicitanţii greşesc încă din etapa de evaluare. Iată opt motive pentru care se resping proiectele companiilor depuse pe POR: lipsa de acte care dovedesc proprietatea asupra terenului sau a clădirilor; punctajul obţinut la evaluarea tehnică şi financiară sub minimul admis, respectiv 3,5 puncte; documentele depuse nu respectă modelul standard conform Ghidului Solicitantului; depunerea documentelor după termenul-limită (în cazul licitaţiilor de proiecte cu termen limită); situaţiile financiare anexate nu conţin notele explicative; valoarea totală a proiectului depăşeşte valoarea maximă admisă pe domeniul de intervenţie respectiv; neîndeplinirea criteriilor de eligibilitate impuse de Ghidul Solicitantului; răspunsuri incomplete la solicitările de clarificări ale comisiilor de evaluare.
OIR POS DRU Sud-Vest Oltenia arată că aceia care solicită fonduri europene fac o serie de greşeli. Cele mai importante şi mai des întâlnite sunt: dezvăluirea datelor de identificare ale solicitantului/partenerilor, cu excepţia rubricilor unde este solicitat acest lucru în mod specific; obiectivele, activităţile, grupul ţintă, caracteristici, cuantificare, nevoi specifice; nu se ating toate problemele/tematicile menţionate în grilele de evaluare şi în Ghidul Solicitantului; neglijarea indicatorilor de rezultat (specifici Domeniilor Majore de Intervenţie); detalierea incompletă a bugetului, adică erori de calcul aritmetic; importanţa scăzută acordată asigurării sustenabilităţii proiectelor; menţiuni cu caracter generic, fără claritate sau fără o legătură concretă cu ceea ce trebuie descris, utilizare de termeni bombastici şi pretenţioşi, fără legătură cu scopul aplicaţiei; copiere integrală sau parţială a prevederilor din Documentul Cadru de Implementare POSDRU 2007-2013, ghiduri sau documente programatice.
La nivelul OI POSDRU MECTS s-a constatat că printre cele mai des întâlnite motive pentru care se resping cererile de finanţare se numără:nu se corelează informaţiile trecute de solicitant în diferite secţiuni, de exemplu cele de la activităţi cu cele de la graficul activităţilor, sau de la buget cu cele de la detalierea bugetului sau există costuri care un se regăsesc în activităţi corelate etc; dificultatea de a identifica şi de a descrie corect grupul ţintă (caracteristici, cuantificare, nevoi specifice); nu se ating toate problemele/tematicile menţionate în grilele de evaluare şi în Ghidul Solicitantului; neglijarea indicatorilor de rezultat (specifici Domeniilor Majore de Intervenţie); detalierea incompletă a bugetului/erori de calcul aritmetic; importanţa scăzută acordată asigurării sustenabilităţii proiectelor; menţiuni cu caracter generic, fără claritate sau fără o legătură concretă cu ceea ce trebuie descris, utilizare de termeni bombastici şi pretenţioşi, fără legătură cu scopul aplicaţiei; copiere integrală sau parţială a prevederilor din Documentul Cadru de Implementare POSDRU 2007-2013, ghiduri sau documente programatice” se mai aminteşte în text.