Sistemul l-a folosit și-l folosește, dar nu-l acceptă!


• fostului inspector şcolar general, Remus Grigorescu, i se dă dreptate în problema simulărilor

Scandalurile din învățământul românesc din ultima vreme sunt neplăcute şi problemele încep să iasă la iveală, una câte una. Aproape toate buletinele de ştiri prezintă în prim – plan deficienţele grave ale sistemului educaţional, care au dus la o degradare continuă a actului didactic. „Acestea au fost teme pe care eu le-am abordat în aparițiile mele publice şi şi-au pus amprenta asupra activităţii mele, în scurtul timp cât am fost lăsat să conduc Inspectoratul Şcolar Vâlcea”, declară Remus Grigorescu.

„Chiar dacă un anumit lider de sindicat din învăţământ a susţinut, în termeni lipsiţi de orice respect, pe pagini întregi de injurii şi jigniri la adresa mea, că «odraslele imberbe» nu merită efortul profesorilor, modul în care am tratat problema simulărilor s-ar părea că a fost apreciat, din moment ce, anul acesta, ministerul a considerat că acest sistem trebuie generalizat. Atunci când am luat decizia inițierii simulărilor, anul trecut, am pornit de la premisa că trebuie să facem ceva pentru a-i ajuta pe elevi, pe de-o parte, să conştientizeze importanţa exame­nelor naţionale, iar pe de altă parte să identificăm la nivelul fiecărei şcoli elevii cu note între 4 şi 6 care să constituie ţinta programului remedial. Cred că acest lucru a deranjat «sistemul», pentru că altfel nu îmi explic ieșirea acestui zis lider de sindicat, care consideră că organizarea unui program de pregătire suplimentară pune la muncă profesorii în «favoarea nobilei cauze a iluminării gratuite a minților progeniturilor». Cu ce e diferit acest lider de sindicat de acea doamnă învăţătoare care cataloghează părinţii drept «cartofi»? De ce nu protestează și acum vajnicul sindicalist, cu toate pârghiile pe care le are? Sau protestează «cu mare curaj» doar împotriva conducătorilor care nu mai sunt în funcție?”, mai spune Grigorescu.

 

Educaţia costă, însă lipsa de educaţie ne va costa şi mai mult

 

Şi-n chestiunea meditaţiilor, fostul inspector şcolar general a fost aspru criticat. Dar excluderea sa din sistem nu a rezolvat problema, dimpotrivă: premierul Ponta i-a trasat sarcini clare, în acest sens, ministrului Educaţiei. „Cred că toţi părinţii s-au lovit măcar o dată de problema proastei predări la clasă, pentru că există o alternativă păcătoasă: «iluminarea pe bani». Eu cred că pregătirea făcută de către un alt profesor decât cel de la clasă nu poate constitui o problemă, dar când aceasta este subtil sugerată de către cel de la clasă… E grav! Aceste probleme sunt arhicunoscute, însă e foarte dificil ca situația să fie schimbată atât timp cât legea condiţionează resursele financiare de costul standard pe elev. Conform ultimelor date oficiale, România se află, în acest moment, în coada Uniunii Europene în ce priveşte costul standard pe elev. Acesta este de trei ori mai mic faţă de media europeană, de cinci ori mai mic decât în Norvegia. Iar dacă vorbim de ţării apropiate, din punct de vedere economic, costul standard pe elev în Polonia este dublu faţă de România. Devine, deci, intolerabilă subfinanţarea cronică a sistemului de învăţământ! Educaţia costă, însă lipsa de educaţie ne va costa şi mai mult”, a mai spus Remus Grigorescu, care a amintit că, într-un clasament foarte recent întocmit, România se află pe locul 6 în lume în ceea ce privește cei mai nefericiți elevi ce învață în cele mai slabe școli!