ȘCOALA ÎNCEPE PENTRU TOȚI ELEVII în numai 71 de localități din Vâlcea!


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat vineri, 5 februarie 2021, scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de luni, 8 februarie 2021.
Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 3/2021, unitățile de învățământ din Tomșani și Făurești, care au o rată de incidență cumulată la 14 zile de peste 3/1.000 de locuitori, vor funcționa pe scenariul roșu. Acesta presupune prezența fizică la activitățile didactice numai a copiilor de grădiniță și a celor din învățământul primar, ceilalți școlari urmând să desfășoare orele în continuare în sistem online.
Unitățile de învățământ din localitățile Măciuca (2,40), Gușoeni (2,23), Olanu (1,79), Vlădești (1,72), Râmnicu Vâlcea (1,69), Sinești (1,62), Dănicei (1,57), Diculești (1,57), Bălcești (1,42), Șirineasa (1,32), Fârtățești (1,31), Dăești (1,28), Brezoi (1,26), Golești (1,18), Băile Olănești (1,13) și Vaideeni (1,04) vor începe cel de-al doilea semestru al acestui an școlar pe scenariul galben, care presupune prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal. Pentru ceilalți elevi cursurile se vor desfășura, în continuare, în sistem online.

Mesajul Prefecturii Vâlcea

„În celelalte 71 de localități din județ se înregistrează o rata a incidenței mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori și, de luni, vor fi reluate activitățile didactice față în față din unitățile de învățământ pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari din aceste localități.
Precizăm că, potrivit prevederilor Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 3/2021, stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se va face în fiecare zi de joi, la propunerea consiliilor de administrație a acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte, și vor intra în vigoare în ziua de luni a săptămânii următoare.
În situații excepționale, dacă la nivelul vreunei localități se înregistrează o creștere alarmantă a ratei de incidență, scenariile de funcționare a unităților de învățământ propuse de consiliile de administrație vor intra în vigoare în termen de 48 de ore de la data calculului incidenței. Luarea unor hotărârii privind suspendarea/reluarea activităților didactice cu prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ se va face în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care se va reuni ori de câte ori situația impune astfel de decizii”, au transmis reprezentanții Prefecturii Vâlcea prin intermediul unui comunicat de presă.

În Vâlcea, 281 de unități școlare se încadrează în scenariul 1

Urmare a acestei Hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vâlcea, de luni, 8 februarie 2021, semestrul al II-lea din acest an școlar va începe după următoarele scenarii:
• Scenariul 1: 281 unități școlare
Acest scenariu presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori;
• Scenariul 2: 117 unități școlare
Acest scenariu presupune:
a)Participarea zilnică în unitățile de învățământ, cu prezență fizică, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie;
b)Participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, iar incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1000 dar mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori;
• Scenariul 3: șapte unități școlare
Acest scenariu presupune:
a)Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar;
b)Participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiu, iar incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori.
Sursă foto: Arhivă
• Material realizat cu sprijinul Prefecturii Vâlcea și al Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea