Riscă să ajungă după gratii! Un vâlcean și-a schingiuit câinele legându-l de căruță!


Polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor au reținut, în data de 20 noiembrie 2023, pentru 24 de ore, un bărbat în vârstă de 42 de ani, domiciliat în comuna Cernișoara bănuit de săvârșirea infracțiunii de schingiuire a animalelor.

În fapt, la data de 20 noiembrie 2023, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că bărbatul în cauză ar fi schingiuit un câine, provocându-i mai multe leziuni. La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au stabilit că bărbatul ar fi legat câinele de atelajul pe care îl conducea și l-a târât pe asfalt, provocându-i leziuni la nivelul capului, membrelor și corpului.

„În urma probatoriului administrat, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Horezu, pe numele bărbatului a fost emisă o ordonanță de reținere pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea. Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schingiuire a animalelor, el fiind prezentat, pe 21 noiembrie 2023, instanței de judecată în vederea dispunerii măsurilor legale. Reamintim că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 205/2006 republicată privind Protecția animalelor relele tratamente sau agresiunile împotriva animalelor se pedepsesc inclusiv cu închisoarea”, ne-au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.

Mesajul polițiștilor: „Respectați legea! Iubiți și respectați animalele!”

Polițiștii vâlceni au făcut cunoscute cele mai importante prevederi ale legii la care s-a făcut referire în rândurile de mai sus. Aceste prevederi sunt următoarele:

  1. a) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la cinci ani sau cu amendă:
  • folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
  • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
  • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  • rănirea cu intenție a animalelor.
  1. b) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani:
  • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
  • schingiuirea animalelor;
  • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  • zoofilia.

Sursă foto: Arhivă