„În 2024 nu creștem taxele și impozitele. Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii”


  • sună promisiunile premierului Marcel Ciolacu față de români

Premierul Marcel Ciolacu a coordonat, în data de 21 noiembrie 2023, reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. În cadrul acestei întâlniri au fost discutate mai multe teme aflate în atenția Guvernului, sindicatelor și a patronatelor.

„Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în anul 2024 nu creștem taxele și impozitele și nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români și mediul de afaceri. Căutăm soluții să reducem impozitarea muncii și să continuăm măsurile de creștere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii și printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătățirea managementului la ANAF și la Vămi. Facem, la nivel guvernamental, toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a oferi mediului de afaceri predictibilitatea necesară”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Consultările cu partenerii sociali, desfășurate în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vor continua și cu privire la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată.

„Guvernul va lua o decizie privind salariul minim doar după ce va fi agreată cu partenerii sociali”, a subliniat șeful Executivului.

La întâlnirea cu sindicatele și patronatele, desfășurată la Palatul Victoria din București, au fost discutate și alte teme de interes precum asigurarea forței de muncă, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene. De asemenea, a fost discutat, în primă lectură, ordinul ministrului Muncii și Solidarității Sociale privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă și a fost analizat regulamentul privind colaborarea în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, conform noii Legi a Dialogului Social.