RÂMNICENII S-AU PLÂNS de pericolul reprezentant de unii dintre tinerii care folosesc trotinetele electrice. Polițiștii au prins câțiva teribiliști


Zilele trecute, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea ne-au anunțat că au desfășurat o amplă acțiune pentru creșterea gradului de disciplină rutieră privind conducătorii de biciclete și trotinete electrice. Ca un bilanț, au fost anunțate 332 de sancțiuni contravenționale care au fost aplicate de către polițiști conducătorilor de biciclete și trotinete în zilele de 23 și 24 iunie 2022. În cadrul acțiunii, polițiștii rutieri au avut în vedere impunerea respectării normelor rutiere, în rândul conducătorilor de biciclete şi trotinete electrice. Scopul acțiunii a fost atât prevenirea accidentelor în care sunt implicaţi biciclişti, dar și conducători de trotinete electrice, cât și verificarea modului în care aceştia respectă normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

12 conducători teribiliști de trotinete electrice au fost amendați

La finalul acțiunii recent derulate, au fost amendați 143 de bicicliști și 12 conducători de trotinete electrice. Ei au primit aceste amenzi fie pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice, fie pentru echiparea necorespunzătoare a bicicletelor sau a vehiculelor conduse, iar ceilalți pentru alte abateri rutiere.

Cine poate conduce o trotinetă electrică sau o bicicletă?

„Polițiștii rutieri vă informează cu privire la faptul că, pentru a conduce o bicicletă sau trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Circulația bicicletelor și a trotinetelor electrice pe trotuare este interzisă. Este interzis să transportați pasageri pe trotineta electrică! În circulația pe drumurile publice, bicicleta/ trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. De altfel, este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă”, ne-au anunțat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea.
În plus, polițiștii le recomandă participanților la trafic, pentru a evita să fie implicați în evenimente rutiere negative, să adopte un comportament responsabil, să manifeste o atenție deosebită la cei din jur și să execute fiecare manevră în condiții de siguranță, după o temeinică asigurare.
• Material realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea