Prundeniul – unitate pilot în aplicarea Instrumentului de Politici şi Management

Cu această ocazie s-au desfăşurat şi primele activităţi din cadrul proiectului, şi anume o sesiune de formare în utilizarea PMI (Policy and Management Instrument), pentru persoanele cheie din 5 administraţii locale de mărimi diferite, selectate ca unităţi pilot – Sectorul 3 Bucureşti, municipiile Satu Mare, Piatra Neamţ şi Medgidia, şi comuna Prundeni din judeţul Vâlcea, respectiv prima întâlnire a echipei de proiect.
După cum se poate observa comuna Prundeni, care are una dintre cele mai active administraţii publice din judeţul nostru, la nivel local, cât şi naţional, a fost aleasă unitate pilot în acest important proiect. De asemenea, administratorul public al Prundeniului, Marin Florea, este preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România.
Scopul acestei sesiuni de formare a fost introducerea conceptului de politici publice (public policy) şi familiarizarea cu utilizarea instrumentului PMI, următoarea etapă fiind implementarea efectivă a PMI în cele cinci locaţii pilot, cu asistenţa şi îndrumarea experţilor BMC Groep. PMI este un instrument de management public, creat şi utilizat cu succes în Olanda, începând cu 1990, cu scopul de a îmbunătăţi funcţionarea democratică, eficientă şi transparentă a actului de guvernantă locală, prin furnizarea unui set de indicatori şi proceduri care să traducă politicile publice în obiective de tip SMART (măsurabile) şi pe acestea în rezultate concrete, în beneficii pentru cetăţeni.
Pentru exemplificare, au fost prezentate etapele şi rezultatele aplicării modelului pentru regiunea Eindhoven Brainport din Olanda (regiune cunoscută pentru dezvoltarea atinsă în ultimele două decenii şi transformarea într-o arie de înaltă tehnologie, proces ce a fost facilitat de folosirea PMI; mai multe date despre specificul regiunii puteţi găsi pe Internet la adresa http://www.brainport.nl/en).

Modelul PMI va fi implementat în România prin intermediul Administratorilor Publici (AP), care sunt şi manageri locali de proiect, cu concursul aparatului Primarului din aceste localităţi şi sub îndrumarea experţilor olandezi, care vor avea şi întâlniri de lucru cu echipele de proiect la sediul celor 5 Primării amintite.
La eveniment au participat 10 persoane din cadrul Primăriei Sectorului 3 Bucureşti (Manager de proiect Valeria Mateescu, Şef serviciu urmărire execuţie bugetară), 5 din cadrul Primăriei Piatra Neamţ (Manager de proiect Bogdan Puşcaşu – AP Piatra Neamţ), câte 4 din cadrul Primăriei Medgidia (Manager de proiect Dumitru Mirică – AP Medgidia) şi Prundeni (Manager de proiect Marin Florea – AP Prundeni) şi 3 din cadrul Primăriei Satu Mare (Manager de proiect Dan Băbuţ – AP Satu Mare), reprezentantul român al BMC şi 4 dintre experţii olandezi.
La sesiunea de training au mai fost prezenţi şi Administratorii Publici sau alţi reprezentanţi din Consiliul Judeţean Bacău, oraşul Târgu Neamţ, Comuna Spring, Comuna Stroeşti, Comuna Romani şi Comuna Văleni (judeţele Neamţ, Alba, Vâlcea şi Olt), aici, amintim, şi prezenţa primarului comunei Prundeni, Ion Horăscu, unul din principalii artizani ai înfiinţării Asociaţiei Administratorilor Publici din România, întrucât se doreşte extinderea acestui exemplu de bune practici şi în alte administraţii locale din România.
Asociaţia Administratorilor Publici din România este o asociaţie profesională, apolitică, care militează ca guvernarea locală, actul administrativ, să se facă prin intermediul unui management public profesionist.
Informaţiile ne-au fost oferite de preşedintele Asociaţiei Administratorilor Publici din România, Marin Florea, care, aşa cum aminteam, este Administratorul Public al comunei vâlcene Prundeni.