Ponta sprijină SC Oltchim şi pârtia de schi de la Voineasa


Pe data de 20 iulie, primul ministru Victor Ponta s-a întâlnit la Craiova cu prefecţii judeţelor Dolj, Vâlcea, Gorj, Olt şi Mehedinţi, la nivel de judeţ dezbătându-se o serie de probleme. A fost luată în discuţie şi organizarea referendumului, Victor Ponta solicitându-le prefecţilor să dea dovadă de responsabilitate şi echidistanţă. Legat de soarta societăţii Oltchim, premierul ţării şi-a oferit sprijinul în accesarea de către Combinat a unui credit de 40 de milioane euro, necesar pentru capitalul de lucru până la finalizarea privatizării, dar şi în ceea ce priveşte majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în baza avizului Comisiei Europene din 7 martie 2012. Primul ministru s-a arătat dornic să ajute şi la continuarea investiţiei de la pârtia de schi de la Voineasa. Zona Obârşia Lotrului – Voineasa face parte dintr-un proiect de amenajare  a  unuia  dintre  cele  mai  moderne  domenii  schiabile din Europa, a cărui valoare de investiţie este de 34 de milioane euro. În zona lacului Vidra, MDRT are în program amenajarea unei noi staţiuni moderne cu  patru pârtii de schi, o telegondolă mixtă cu cabină, un telescaun, o parcare cu o capacitate de 400 de locuri, instalaţii de iluminat, tunuri de zăpadă.

Fonduri pentru reconstrucţia podului de pe DJ 677 A

La întâlnirea de la Craiova, delegaţia vâlceană a discutat şi despre Ocnele Mari, despre finalizarea  Studiului privind asigurarea capacităţii de producţie a sării în soluţie şi a documentaţiei pentru închiderea sondelor cu rezervă epuizată din câmpul III de sonde, oraş Ocnele Mari, în baza căruia vor fi strămutate gospodăriile aflate în zona de influenţă a câmpurilor de sonde III şi IV. Şi în acest caz, Victor Ponta a promis că va face eforturi pentru rezolvarea situaţiei de la Ocnele Mari. Menţionăm faptul că studiul a fost comandat de Societatea Naţională a Sării Bucureşti, urmând a fi întocmit de Universitatea Bucureşti – Departamentul de Cercetare de ,,Geologie şi Geofizică Ambientală”. De asemenea, Executivul va aloca fonduri pentru reconstrucţia podului din beton de pe DJ 677 A Creţeni – Pesceana – Şirineasa, distrus de precipitaţiile abundente căzute în luna aprilie a acestui an.   Acest drum are un impact economico-social zonal deosebit, realizând legătura între localităţile Pesceana, Glăvile, Amărăști, Crețeni, cu o populaţie de peste 8.500 de locuitori.  Costurile de reconstrucţie a podului au fost stabilite la valoarea de 1.148.386 de lei. Întrucât Consiliul Judeţean Vâlcea nu a dispus în bugetul propriu de aceste resurse financiare, a fost promovat, prin adresa nr. 8293/21.05.2012, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru accesarea acestora din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012.

Peste 16 miliarde lei pentru podul de pe DJ 605 A

În zilele de 13, 14 şi 15 mai 2012, apele provenite din precipitaţii au afectat serios podeţul de pe DJ 605 A, Grădiştea – Milostea, peste Valea Roşioara. Prin Hotărârea de Guvern nr. 12 din 9 iulie 2012 se aprobă costurile de reconstrucţie ale podului, respectiv suma de 1.675.970 lei. Podul este foarte important pentru cetăţeni, asigurând legăturile auto între zona de sud-vest a judeţului Vâlcea şi DN 67 Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu. S-au mai purtat discuţii privind redeschiderea spitalului din oraşul Bălceşti şi păstrarea rutei Coridorului IV pan – european pe traseul stabilit iniţial, respectiv Nădlac, Arad, Deva, Orăştie, Sibiu, Bucureşti, Feteşti şi Constanţa, trecând prin judeţul Vâlcea.