
PNDR Măsura 4 – Investiţii în active fizice 2014-2020
Descriere generală şi obiective principale
Sectorul agricol actual, ineficient dotat sau cu tehnologii depăşite, duce la un grad foarte scăzut de productivitate reflectându-se şi în calitatea produselor. Introducerea unor noi tehnologii, moderne şi prietenoase cu mediul, pentru a creşte performanţa sunt o necesitate actuală. Aşadar, prin această măsură, vor fi încurajate şi prioritizate investiţiile în tehnologii de ultimă clasă, promovarea investiţiilor în diversificarea activităţilor din cadrul fermei dar şi crearea unor noi locuri de muncă gata să absoarbă excedentul forţei de muncă din sectorul agricol.
Obiective specifice: înzestrarea tehnică a fermelor, precum echipamente, maşini şi utilaje performante, sisteme eficiente de irigare la nivelul fermei (tehnologii de irigare la nivelul fermei care să conducă la economisirea apei); creşterea productivităţii exploataţiilor agricole; stimularea cultivării şi depozitării de legume-fructe (soiuri autohtone, adaptate condiţiilor pedoclimatice, construcţii, spaţii protejate de cultivare a legumelor), a culturilor de câmp (soiuri autohtone), creşterii efectivelor de animale (suine, bovine şi păsări) şi valorificarea raselor autohtone; diversificarea activităţilor din cadrul exploataţiilor agricole şi adăugarea de plus valoare produselor agricole; stimularea asocierii şi a investiţiilor care deservesc formele asociative ale fermierilor; dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi forestiere.
Această măsură este formată din trei sub-măsuri: Sub-măsura 1 Investiţii în exploataţii agricole; Sub-măsura 2 Investiţii pentru procesarea/marketingul produselor agricole; Sub-măsura 3 Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea şi adaptarea infrastructurii agricole şi silvice; PNDR Sub-măsura 4.1. Investiţii în exploataţii agricole.
Obiectiv: vor fi sprijinite investiţiile orientate spre creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermei (în special, cele de dimensiuni medii şi asocieri de ferme mici şi medii) şi îmbunătăţirea calităţii activelor fixe.
Operaţiuni/Acţiuni eligibile: investiţii în înfiinţarea, extinderea şi/sau modernizarea fermelor zootehnice, inclusiv tehnologii eficiente de reducere a poluării şi respectarea standardelor; investiţii în scopul îndeplinirii standardelor comunitare în cazul tinerilor fermieri în conformitate cu art 17 (5) care beneficiază de o perioadă de conformare de 24 luni de la momentul instalării şi investiţii de conformare cu noile standarde în cazul modernizării exploataţiilor agricole conform art. 17 (6) care beneficiază de o perioadă de conformare de 12 luni de la data la care noul standard a devenit obligatoriu pentru exploataţie; înfiinţare şi/sau modernizarea căilor de acces în cadrul fermei, inclusiv utilităţi şi racordări; investiţii în procesarea produselor agricole la nivel de fermă, precum şi investiţii în vederea comercializării; investiţiile de procesare la nivelul fermei vor fi realizate doar împreună cu investiţiile în modernizarea/dezvoltarea fermei (considerate ca fiind proiecte ce vizează un lanţ alimentar integrat şi adăugarea de plus valoare la nivel de fermă); investiţii în înfiinţarea şi/sau modernizarea instalaţiilor pentru irigaţii în cadrul fermei cu condiţia ca acestea să reprezinte o componentă secundară într-un proiect de investiţii la nivel de fermă; investiţii în producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile în cadrul fermei, ca şi componentă în cadrul unui proiect de investiţii; investiţiile în producerea de energie din surse regenerabile: solară, eoliană, cea produsă cu ajutorul pompelor de căldură, geotermală, din deşeuri/produse secundare rezultate din propria activitate agricolă, iar energia obţinută va fi destinată exclusiv consumului propriu; investiţii necorporale: achiziţionarea sau dezvoltarea de software şi achiziţionarea de brevete, licenţe, drepturi de autor.
Tipul sprijinului: rambursare cheltuieli eligibile, plăţi în avans, cu condiţia constituirii unei garanţii bancare sau a unei garanţii echivalente corespunzătoare procentului de 100% din valoarea avansului.
Beneficiari: fermieri, cu excepţia persoanelor fizice neautorizate, cooperative (cooperativele agricole şi societăţile cooperative agricole), grupuri de producători, constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare care deservesc interesele membrilor.
Sume şi rate de sprijin aplicabile
a. În cazul fermelor având dimensiunea economică până la 500.000 SO: Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi: în cazul proiectelor care prevăd achiziţii simple – maximum 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici; în cazul proiectelor care prevăd construcţii – montaj – maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal şi maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic; în cazul proiectelor care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate – maximum 2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.
b. În cazul fermelor având dimensiunea economică peste 500.000 SO: Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 30% şi nu va depăşi: în cazul proiectelor care prevăd achiziţii simple – maximum 500.000 euro; în cazul proiectelor care prevăd construcţii – montaj – maximum 1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respective maximum 1.500.000 euro pentru legume în spaţii protejate (sere) şi sectorul zootehnic; în cazul proiectelor care prevăd crearea de lanţuri alimentare integrate – maximum 2.000.000 euro.
c. În cazul cooperativelor şi grupurilor de producători: Rata sprijinului este de 50% intensitate sprijin fără a depăşi maximum 2.000.000 euro indiferent de tipul investiţiei: Investiţiilor realizate de tinerii fermieri, cu vârstă sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare (aşa cum sunt definiţi la art. 2 al R (UE) nr. 1305/2013 2013 sau cei care s-au stabilit în cei cinci ani anteriori solicitării sprijinului, in conformitate cu anexa II a R 1305); Investiţiilor colective realizate de formele asociative ale fermierilor (cooperative şi grupuri de producători) şi a proiectelor integrate; Operaţiunilor sprijinite în cadrul PEI;
PNDR Sub-măsura 4.2. Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole
Obiectiv: se acordă întreprinderilor care realizează investiţii corporale şi necorporale pentru procesarea şi marketingul produselor agricole cuprinse în Anexa I la Tratatul de Instituire a Comunităţii Europene, cu excepţia produselor pescăreşti, pentru: înfiinţarea şi / sau modernizarea unităţilor de procesare şi comercializare; introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse şi procese; aplicarea măsurilor de protecţia mediului inclusiv scăderea consumului de energie şi a emisiilor GES; promovarea investiţiilor pentru producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile; creşterea numărului de locuri de muncă.
Operaţiuni/Acţiuni eligibile: investiţii în active corporale din sectorul de procesare a produselor agro-alimentare şi investiţii în active necorporale.
Beneficiari: întreprinderi, cooperative (societăţi cooperative agricole, societăţi cooperative de valorificare, cooperative agricole), grupuri de producători constituite în baza legislaţiei naţionale în vigoare, care deservesc interesele membrilor.
Sume şi rate de sprijin aplicabile: Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri şi grupuri de producători/cooperative şi 40% pentru alte întreprinderi şi nu va depăşi: 1.000.000 Euro/proiect pentru IMM; 1.500.000 Euro/proiect pentru alte întreprinderi; 2.500.000 Euro/proiect pentru investiţiile care conduc la un lanţ alimentar integrat, forme asociative cooperative şi grupuri de producători.
PNDR Sub-măsura 4.3. Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice
Obiectiv: Sectoarele agricol şi forestier rămân vulnerabile condiţiilor climatice (alternarea situaţiilor de secetă cu inundaţiile frecvente), cu efecte economice negative însemnate asupra viabilităţii economice a fermelor. În contextul încălzirii globale, această problemă devine tot mai acută.
Sprijinul prin această sub-măsură se acorda pentru: Agricol: înfiinţare, extindere şi modernizare a infrastructurii agricole de acces către ferme; Silvic: înfiinţare, extindere şi modernizare a căilor de acces în cadrul fondului forestier.
Irigaţii: Modernizarea infrastructurii de irigaţii.
Operaţiuni/Acţiuni eligibile: investiţii în active corporale (construcţia, extinderea şi/sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme, construcţia, extinderea şi/sau modernizarea drumurilor forestiere, modernizarea infrastructurii secundare de irigaţii, clădirilor aferente staţiilor de pompare şi/sau racordarea la utilităţi, inclusiv construcţia/modernizarea bazinelor de colectare şi stocare a apei de irigat); investiţii în active necorporale (costurile generale ocazionate de cheltuielile cu construcţia sau renovarea de bunuri imobile şi achiziţionarea sau cumpărarea prin leasing de maşini şi echipamente noi, în limita valorii pe piaţă a activului precum onorariile pentru arhitecţi, ingineri şi consultanţi, onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică şi de mediu, inclusiv studiile de fezabilitate).
Sume şi rate de sprijin aplicabile: Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile, şi nu va depăşi: 1.000.000 Euro/proiect pentru sistemele de irigaţii aferente staţiilor de punere sub presiune si drumurile agricole de acces; 1.500.000 Euro/proiect pentru amenajarea sistemelor de irigaţii aferente staţiilor de pompare şi repompare precum şi drumurilor forestiere.