Se schimbă sistemul de promovare în Liga a III-a


• campioanele judeţene se vor duela după sistemul tur-retur, pe 20 şi 27 iunie

După mulţi ani în care promovarea în Liga a III-a s-a făcut în urma meciurilor de baraj disputate într-un singur tur, pe terenuri neutre, conducerea Federaţiei Române de Fotbal a decis schimbarea regulamentului pentru a creşte interesul publicului faţă de acest fenomen. Astfel, începând cu actualul sezon, cele 42 de campioane judeţene nu se vor mai lupta pentru cele 21 de locuri de Liga a III-a într-un singur tur, barajele de promovare urmând să se dispute în dublă manşă, fiecare dintre participante având la un moment dat avantajul propriului teren. Nu putem să spunem de pe acum dacă decizia oficialilor de la Bucureşti va avea sau nu succes, însă cert rămâne faptul că se vor evita situaţiile din anii trecuţi în care meciuri de baraj, altminteri spectaculoase, s-au jucat fără spectatori din lipsa de interes a iubitorilor fotbalului dintr-un anumit judeţ (cel care a fost gazda barajului) faţă de campioanele altor judeţe. În ultimii patru ani, numai o singură campioană din Vâlcea a reuşit să treacă de meciul de baraj. Se întâmpla în 2011, când Damila Măciuca învingea, la Craiova, campioana judeţului Olt, Recolta Stoicănești. În anii următori, trei campioane vâlcene au pierdut la rând posibilitatea de a promova în Liga a III-a. În 2012, la Rovinari, Posada Perişani a cedat în faţa formaţiei CS Apă Craiova, în 2013, la Slatina, Hidroelectra Râmnicu Vâlcea a pierdut cu FC Avrig, iar în 2014, Flacăra Horezu s-a înclinat în faţa CSO Filiaşi într-un meci disputat la Drobeta Turnu Severin.
În sezonul 2014/2015, echipele din campionatul vâlcean cu cele mai mari şanse pentru a se califica la barajul de promovare în Liga a III-a sunt Flacăra Horezu şi Stejarul Vlădeşti din Seria Nord, respectiv CS Şirineasa şi FC Băbeni din Seria Sud. Ar mai fi de amintit că meciurile de baraj de la finalul acestui sezon, programate după noul sistem, vor avea loc pe 20 şi 27 iunie 2015.

În Vâlcea, ideea barajului în dublă manșă „sună” bine

Pentru a vedea exact cum stau lucrurile acolo unde fenomenul se trăiește cel mai intens, am solicitat opinia a doi oameni de fotbal din județ. Vasile Ilinca (antrenor Flacăra Horezu) și Florea Udrea (principalul finanțator al echipei Topologul Galicea) s-au arătat destul de încântați de ideea oficialilor de la Federația de Fotbal. Cei doi consideră că noul sistem de disputare a barajului de promovare în Liga a III-a va face bine sportului rege din țara noastră, aducând publicul mai aproape de fenomen.
„Sigur că ne-ar avantaja să se joace tur–retur meciurile de baraj. De fapt, așa se jucau și înainte meciurile acestea de baraj pentru promovarea în Liga a III-a. Eu zic că este un avantaj să poți juca tur-retur, chiar dacă meciul decisiv ar fi să zicem în deplasare. O echipă nu poate prinde două zile foarte slabe exact când sunt aceste jocuri și așa cresc șansele de a putea face măcar un joc bun, să ai o șansă în plus la pro­movare. Deci nu contează până la urmă prea mult dacă me­ciul al doilea ar fi să zicem în deplasare. Desigur, nu trebuie să uităm de interesul mare pe care un astfel de joc l-ar stârni în rândul publicului. Cred că orice echipă campioană a unui județ va strânge un public numeros la meciul de baraj pe care îl va disputa pe propriul teren”, ne-a declarat Vasile Ilinca, antrenorul campioanei en-titre a județului nostru, Flacăra Horezu.
„La nivelul fotbalului județean, ținta acestor activități sportive o reprezintă crearea spectacolului pentru public și încurajarea mișcării. De aceea consider că este o idee bună ca meciurile de baraj să se joace după sistemul tur-retur. Așa vom avea practic un spectacol în plus, iar fiecare echipă va avea mulți suporteri la meciul pe care îl va organiza. După părerea mea, echipa care va avea șansa de a juca meciul retur, cel care decide formația promovată, pe teren propriu va porni cu un mic avantaj. Însă în fotbal nu asta contează întotdeauna, orice echipă poate să aibă și zile bune și zile mai puțin bune. Iar cu noul sistem se va pune mai mult accent pe pregătire, pe antrenament și nu pe forma echipei din ziua în care se dispută barajul. Ca o concluzie, opinia mea este că noul sistem de promovare în Liga a III-a va aduce beneficii pentru fenomenul fotbalistic, atât prin emulația ce o va crea în rândul publicul, cât și prin sporirea nivelului calitativ”, a precizat viceprimarul comunei Galicea, Florea Udrea.