Noi prognoze economice


Giosan-Lidia03• Comisia Europeană a prezentat marţi o “foaie de parcurs” care vizează transformarea economiei europene într-o economie durabilă până în anul 2050
• foaia de parcurs identifică sectoarele economice care consumă cele mai multe resurse şi sugerează instrumente şi indicatori care să ajute la orientarea acţiunilor atât la nivelul UE, cât şi pe plan internaţional
• „Creşterea ecologică este singurul viitor durabil pentru Europa şi pentru întreaga lume, între industrie şi mediu trebuie să existe o relaţie de cooperare”

Enterprsie Europe Network, din cadrul CCI Vâlcea, afirmă că foaia are în vedere creşterea cererii la nivelul întregii planete care face să crească presiunea asupra mediului, creând o competiţie mai mare pentru resurse. Resurse naturale cheie, precum materiile prime, metalele, energia, biodiversitatea şi apa au fost până acum utilizate pentru a alimenta creşterea economică de parcă ar fi fost inepuizabile. Acest comporta­ment nu poate fi menţinut pe termen lung. Foaia de parcurs prezentată propune mijloace prin care creşterea economică poate continua într-o manieră durabilă, potrivit notei oficiale a site-ului Reprezentanţei CE la Bucureşti.

„Guvernele sunt invitate să impo­ziteze mai puţin munca şi mai mult poluarea şi consumul de resurse, oferind în acelaşi timp noi stimulente pentru a-i direcţiona pe consumatori către produse eficiente din punctul de vedere al energiei. Foaia de parcurs recomandă, de asemenea, adapta­rea preţurilor pentru a reflecta cos­turile reale de utilizare a resurselor, în special în ceea ce priveşte impactul asupra mediului şi a sănătăţii. Foaia de parcurs vizează abordarea pro­blemei utilizării ineficiente a resur­selor în sectoarele responsabile pentru cea mai mare parte a impactului asupra mediului, şi anume alimentele, clădirile şi transporturile, ale căror efecte combinate reprezintă 70-80 % din impactul total asupra mediului. Este, de asemenea, subliniată importanţa gestionarii mai eficiente a resurselor naturale care stau la baza economiei noastre. Presiunea asupra unor resurse precum biodiversitatea, solul şi clima este în continuă creştere, iar neîndeplinirea obiectivelor actuale s-ar putea dovedi dezastruoasă pe termen lung”, e de părere Lidia Giosan, Enterprise Europe Network.