Matei Basarab, cel mai nou sfânt din calendarul ortodox?


• propunerea vine din partea lui Florin Epure şi a fost lansată la comemorarea a 360 de ani de la trecerea în nefiinţă a celui mai mare ctitor de locaşuri de cult din istoria românilor

• Dinu Săraru a tras un semnal de alarmă cât se poate de amar: „Ce mai ştie despre moştenirea culturală a lui Basarab un tineret format din 40% analfabeţi?”

 

În lipsa guvernatorului Mugur Isărescu, invitat de seamă la căpătâiul marelui domnitor, dar care n-a mai ajuns la eveniment, comemorarea celor deja 360 de ani de trecerea în nefiinţă a lui Matei Basarab a intrat rapid sub semnul propunerii lui Florin Epure. Chiar dacă a fost printre ultimii care au luat cuvântul la simpozionul organizat sâmbătă dimineaţă, şeful culturii vâlcene s-a făcut repede remarcat şi apreciat pentru pledoaria dedicată canonizării ctitorului Arnotei, după modelul recent aplicat în cazul lui Neagoe Basarab, pomenit şi sărbătorit la 26 septembrie. Epure şi-a argumentat ideea pe viaţa de excepţie dusă de Basarab pe frontul culturii şi înmuguririi unei identităţi naţionale a românilor. Prin ctitorirea unui număr impresionant de Case ale Domnului, într-o vreme în care otomanii interziceau fortificaţii militare în Ţara Românească, domnitorul s-a îngrijit să zidească spiritul, creând astfel toate premisele înfloririi culturale conjugate în epoca lui Constantin Brâncoveanu.

Organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și coordonat de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, evenimentul a reunit mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, precum şi stareți și starețe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoţi, demnitari, oameni de cultură, profesori şi elevi. Manifestările au fost prilejuite de împlinirea a 360 de ani de la trecerea la cele veşnice a Voievodului Matei Basarab şi 300 de ani de la martiriul familiei unui demn urmaş al său în scaunul domnesc al Ţării Româneşti, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu şi se încadrează în seria manifestărilor dedicate Anului omagial euharistic şi a Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română.

Sărbătoarea comemorativă a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în biserica mănăstirii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ctitoria domnitorului Matei Basarab. După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori au săvârşit Slujba Parastasului pentru Voievodul Matei Basarab la împlinirea a 360 de ani de la trecerea sa la Domnul. De la orele 11.30, în Paraclisul Mănăstirii Arnota s-a desfăşurat Simpozionul naţional „Spiritualitatea şi cultura română în timpul domniilor lui Matei Basarab şi a Sfântului Constantin Brâncoveanu”, eveniment ce descoperă lucrarea ctitoricească a celor doi domnitori români care au devenit răspunzători de pacea, apărarea și buna chiverniseală a ţării. Evenimentul s-a bucurat de participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Acad. Dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi a Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, gazda întâlnirii. Au mai fost prezenţi la întrunire Secretar de stat Victor Opaschi, Secretariatul  de  Stat  pentru  Culte,  Academicianul Dinu Săraru, Academia Oamenilor de Ştiinţă şi Lilian Zamfiroiu, Preşedintele Institutului Cultural Român şi deputatul Aurel Vlădoiu, reprezentantul domnului Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României. În deschiderea simpozionului, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a rostit un cuvânt de întâmpinare şi a prezentat evenimentul. În continuare, potrivit programului, ierarhii, demnitarii şi cercetătorii prezenţi la eveniment au rostit alocuţiuni pe marginea temei simpozionului, iar profesorii invitaţi au prezentat în plen următoarele referate: Prof. Dr. Florin Epure, Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Vâlcea – „Voievodul Matei Basarab – ctitor de lăcaşuri sfinte”, Pr. Lect. Univ. Dr. Sergiu Popescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova – „Cultura bisericească în Oltenia în timpul domnitorilor Matei Basarab şi Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu” şi Pr. Prof. George Pomeneşte de la Seminarul Teologic din Râmnicu Vâlcea – „Domnitorii Matei Basarab şi Sfântul Constantin Brâncoveanu – protectori ai Ortodoxiei universale”. În cadrul întrunirii, deputatul Aurel Vlădoiu, reprezentantul Guvernatorului Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, a prezentat Medalia Jubiliară „Matei Basarab – 360 de ani de trecerea sa la cele veşnice (1654-2014)” şi a evidenţiat contribuţia pe care instituţia amintită a manifestat-o constant faţă de aşezămintele monahale din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului, dar mai cu seamă faţă de Mănăstirea Arnota.

Partea a doua a manifestării spiritual – culturale a fost dedicată lansării a două volume apărute în anul 2014 la Editura „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului. Prima lucrare, „Viaţa Sfântului Martir Constantin-Vodă Brâncoveanu şi a celor împreună pătimitori cu dânsul”, apărută sub semnătura Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, este o reeditare a volumului cu acelaşi titlu, apărut în anul 2001 la Editura Episcopiei Râmnicului. Cea de-a doua lucrare, intitulată „Între bucuria vieţii şi darul nemuririi – Sfinţii Martiri Brâncoveni” a apărut în luna martie 2014 sub semnătura Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ambele apariţii editoriale vin să pună în lumină în chip monografic aspecte din viaţa, activitatea, martiriul şi canonizarea Sfinţilor Brâncoveni, spre o mai bună cunoaştere şi cinstire a lor de către binecredincioşii creștini ai Bisericii lui Dumnezeu. Între participanţii la simpozion s-au aflat şi Dumitru Cornoiu, Prefectul Judeţului Vâlcea, alte oficialităţi centrale şi locale, membrii Consiliului Permanent al Arhiepiscopiei Râmnicului, preoţi, profesori universitari, istorici, jurnalişti, monahi, profesori şi elevi de la Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, dar şi elevi de la Liceele „Constantin Brâncoveanu” Horezu şi „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea”, adaugă Arhiepiscopia Râmnicului despre manifestarea de sâmbătă.

 

Săraru despre viitor: „40% dintre tinerii de azi sunt analfabeţi!”

 

De la autoritatea celor 82 de ani de viaţă dedicaţi culturii, Dinu Săraru a fost prezent, sâmbătă, la Arnota pentru a fi sigur că astfel de întâlniri îşi pot şi îşi vor atinge pe viitor ţinta, adică păstrarea şi reîmprospătarea memoriei colective despre marii oameni de spirit şi de stat ai istoriei noastre. „În anii 70, aici, la Arnota, ploua efectiv pe piatra de mormânt a lui Matei Basarab. Fără devoţiunea şi implicarea Înaltpreasfințitului Gherasim, tot ceea ce s-a ridicat între timp, nu ar fi fost posibil”, a pornit cuvântarea dramaturgului. Deloc atipic sau surprinzător, scriitorul a avut un discurs pe măsura evenimentului, remarcând amar faptul că moştenirea unora precum Matei Basarab este ameninţată de ignoranţa generaţiilor ce vin şi care sunt tot mai mult sinonime analfabetismului: „Ce mai înseamnă azi, viaţa şi moştenirea lui Basarab pentru un tineret format în proporţie de 40% din analfabeţi?”, a fost marea provocare lansată în discursul său.