Lutul prinde viaţă în mâinile olarilor
• oraşul Horezu va deveni una dintre atracţiile turistice ale României • renumele ceramicii de Hurez a ajuns în toate colţurile lumii
„Capitala ceramicii româneşti” – oraşul Horezu este unul din punctele de atracţie turistică pentru străinii care vizitează ţara noastră, aceştia fiind interesaţi de această adevărată vatră de cultură şi civilizaţie. Menţionat pentru prima dată în documentul dat la Râmnic în data de 5 septembrie 1487 de către voievodul Vlad Călugărul, satul a fost donat ulterior Mănăstirii Hurez de către Constantin Brâncoveanu. Aşezarea s-a dezvoltat după anul 1780, când a devenit cunoscută sub numele de Târgul Horezu. Odată cu noua împărţire administrativ – teritorială din 1968, localitatea a fost declarată oraş şi a urmat, de-atunci, un amplu proces de urbanizare. Din punct de vedere geografic, oraşul este situat în centrul depresiunii Horezu şi este mărginit la nord de Munţii Căpăţânii, la sud de Măgura Slătioarei, precum şi de dealurile Negruleştilor, Costeştilor şi Tomşanilor pe râurile Luncavăţ, Râmeşti şi Romani.
Din mâinile olarilor ies adevărate opere de artă
După cum spuneam, Horezu este cunoscut ca puternic centru etnografic şi ca o străveche vatră de ceramică populară. Astfel, din punct de vedere al ocupaţiilor tradiţionale, oraşul condus de primarul Constantin Niţu este cunoscut ca zonă de practicare a pomiculturii, creşterea animalelor, olăritului, exploatarea şi prelucrarea lemnului. De departe, olăritul reprezintă emblema şi faima acestor locuri, adevăratele opere de artă născute din priceperea şi mâinile meşterilor ajungând în toate colţurile lumii. Dintre ceramiştii care şi-au pus munca de ani de zile în slujba păstrării tradiţiilor trebuie amintiţi Victor şi Eufrosina Vicşoreanu, Ion Vicşoreanu, Victor şi Stelian Ogrezeanu, Nicolae Ţambrea, Dumitru şi Ioana Mischiu, Gheorghe şi Maria Iorga, Mihai şi Maria Bâscu, Costel şi Ionel Popa. Din fericire, o nouă generaţie de artişti va duce mai departe arta olăritului, iar nume precum Milu Bâscu, Ion şi Mihaela Paloşi, Viorel şi Ionel Frigură, Alina şi Liviu Iorga, Cristian Tănăsescu sau Ion şi Felicia Mischiu devin adevăraţi ambasadori ai acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Expoziţie permanentă lângă Mănăstirea Hurez
Spre satisfacţia lor, o parte din lucrările acestor meşteri au fost reunite într-o expoziţie originală, care este amenajată lângă Mănăstirea Hurez. Expoziţia de care vorbim este găzduită permanent de Căminul cultural din Romanii de Jos, în imediata apropiere a porţilor mănăstirii. Trebuie spus că accesul este gratuit pentru turişti, iar preţurile practicate sunt absolut rezonabile, pentru ca orice român sau turist străin care vine să vadă expoziţia să nu plece cu mâna goală. „Un turist care ajunge la Horezu este impresionat de oaza de verdeaţă, de muntele care radiază de alb imaculat. Ceramica de Horezu, pe care o găzduim cu mare onoare aici, în această expoziţie, este brand de ţară, pentru că a fost omologată anul trecut. Vreau să spun că toate ambasadele româneşti în străinătate au obiecte unicat, iar culorile cu care sunt desenate farfuriile şi celelalte obiecte de olărit sub naturale. În plus, turistul care vizitează zona rămâne impresionat de comprimarea monumentelor istorice. Venind dinspre Rm. Vâlcea, oricine se poate bucura de
frumuseţea mănăstirilor Surupate, Govora, Dintr-un Lemn, a schiturilor Iezer, Pahomie şi Păpuşa, a muzeului Trovanţilor de la Costeşti. Nu mai vorbesc de Mănăstirea Hurez, monument UNESCO, care este cea mai frumoasă din România”, declară Ştefan Rachieru, custodele expoziţiei de la Romanii de Jos.
„Ca să fii olar bun, trebuie să fii ager ca şi cocoşul, iscusit ca şarpele, răbdător ca peştele”
Motivele simbolice ale meşterilor olari sunt inspirate din lumea animală şi, în primul rând, trebuie amintit cocoşul, emblema ceramicii de Horezu. Olarii de altădată aveau o vorbă: „Ca să fii olar bun, trebuie să fii ager ca şi cocoşul, iscusit ca şarpele, răbdător ca peştele”. Cocoşul a fost dintotdeauna un orologiu natural; la noi, la români, timpul era împărţit după prima, a doua şi a treia cântare a cocoşului. Cântecul cocoşului simboliza trecerea momentului critic şi anunţa victoria soarelui şi a luminii asupra nopţii şi întunericului. În legendele şi basmele diferitelor popoare, strigoii, demonii, elementele malefice nocturne se tem să nu fie surprinse de cântecul cocoşului care le poate fi fatal. Din categoria motivelor simbolice zoomorfe mai face parte si porumbelul, care – alături de reprezentări ale peştelui – este unul dintre cele mai vechi reprezentări ale creştinismului. Tot în cadrul motivelor simbolice intră şi motivele vegetale, meşterii preferând bobocii de trandafir, brăduţul (simbolizând nemurirea), trifoiul (norocul), frunzele, precum şi arborele vieţii.
O parte din piesele „de rezistenţă” din expoziţia de la Romanii de Jos vor fi expuse zilele acestea, în Bucureşti, la Plaza România, deoarece oraşul Horezu a fost invitat la Campionatul internaţional de gătit în aer liber. Cum spuneam, manifestarea are loc în zilele de 21 – 23 octombrie, în Capitală, în organizarea Asociaţiei culturale „Euro-Est Alternativ”.
Originalitate la Romanii de Jos
De când a devenit primar al oraşului Horezu, Constantin Niţu şi-a dorit să dea o dimensiune naţională şi internaţională tradiţiilor din această zonă. Ţinta principală a activităţilor administraţiei din Horezu este transformarea oraşului, în adevăratul sens al cuvântului, în destinaţie turistică de interes internaţional. Expoziţia permanentă de la Căminul cultural din Romanii de Jos, administrată de către Ana Predoiu prin societatea Horezu Prim SRL (care aparţine de Primărie). Ce trebuie ştiut despre acest brand este că se ocupă de proiectul CJ privind promovarea turistică a judeţului, una dintre priorităţile preşedintelui Ion Cîlea, demonstrându-se a fi un exemplu concludent de originalitate, spre deosebire de „magazinele – kitsch” care sunt amplasate chiar la intrarea dinspre Rm. Vâlcea în oraşul olarilor.