Întrebarea zilei în politica râmniceană: Primar INTERIMAR sau primar ALES?


După vacantarea postului de primar al Râmnicului, după încarcerarea lui Emi­lian Frâncu, viceprimarul Gigi Matei a preluat atribuţiile de primar. Pe de altă parte, însă, situaţia a creat agitaţie în po­­­­li­­tica locală, întrebarea zilei fiind: vor avea loc alegeri parţiale în data de 25 mai, odată cu europarlamentarele? Vice­primarul cu atribuţii de primar Matei declară: „Din discuţiile pe care le-am avut la nivel central, alegerile parţiale pen­tru funcţia de primar al municipiului Râmnicu Vâlcea nu vor fi odată cu ale­ge­rile europarlamentare, pe 25 mai 2014, ci vor fi organizate la o dată ulte­rioară care va fi transmisă de Guvern”. Pe aceeaşi „lungime de undă” a fost şi viceprimarul liberal Eduard Vârlan: „Am informaţii, inclusiv de la Bucureşti, că nu se vor organiza alegeri. Până-n 2016, pro­babil”. În ce priveşte colaborarea cu viceprimarul cu atribuţii de primar Gigi Matei, liberalul Vârlan a declarat: „În acest moment, preocupările mele, şi cred că şi ale lui Gigi, sunt legate de re­zol­varea problemelor din oraş. Sunt mul­te lucruri de făcut şi nu cred că cineva are timp de războaie care nu aduc nimic bun Râmnicului”.

Pe de altă parte, liderul Opoziţiei din Consiliului Local, pedelistul Cosmin Cons­tan­tinescu a transmis ieri următorul comunicat de presă: „Aşteptăm cu toţii Hotărârea Guvernului prin care se stabi­leşte data alegerilor locale la Rm. Vâl­cea. Ea tot întârzie să apară pentru că cei de la centru ştiu din sondajele de opi­nie efectuate în ultimul timp, că vâlcenii nu se lasă păcăliţi şi a doua oară, acţionând inteligent după vechiul principiu care spune că dacă m-ai minţit o dată, ruşine să îţi fie, dacă m-ai minţit şi a doua oară, ruşine să-mi fie mie că ţi-am permis! Dacă guvernanţii nu ar mai decide doar politic şi ar asculta măcar în al doisprezecelea ceas ce îşi doresc cu adevărat oamenii, ar afla că vâlcenilor le-a mai rămas doar demnitatea. Econo­mia locală este pe butuci, avem aproape cel mai mare procent de şomeri din ţară, tinerii pleacă de acasă părăsindu-şi fa­mi­liile pentru un trai mai bun în oraşele vecine sau peste hotare, curăţenia care era literă de lege a ajuns o amintire în mai puţin de doi ani, proiectele cu fon­duri europene sunt în pericol de a-şi pier­de finanţarea, iar cinstea adesea pomenită de cei care au caştigat în 2012 prin minciună alegerile, este acum de­mas­cată de cei care au dat semnalul în­să­nătoşirii statului nostru şi anume jus­tiţia. Chiar nu mai avem dreptul de a-l alege pe cel care trebuie să ne repre­zinte, chiar trebuie să acceptăm că o alianţă atotputernică în Consiliul Local decide în locul nostru cine e mai potrivit să gestioneze bugetul oraşului nostru? Mai potrivit pentru cine, pentru politicieni sau pentru cetăţeni? La această între­bare trebuie să ne lămurească cei care deţin frâiele destinelor noastre şi să ne spună franc, de ce nu doresc să orga­nizeze alegeri pe 25 mai, concomitent cu cele europarlamentare. Avem prea mulţi bani, iar aspectul economic nu con­­tează deloc pentru domniile lor? Mai e nevoie să mărească iar taxele şi impo­zitele pentru ca cetăţenii să-şi păstreze măcar speranţa că oraşul nostru nu se va trans­forma în totalitate într-o locali­tate pustiită şi umilită? 25 mai poate fi data unui nou început, avem nevoie să ne stabilim sin­guri destinul, măcar atât ne-a mai rămas”. Făcând o analiză a situaţiei din alte judeţe, observăm că-n Constanţa, Buzău, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Vaslui, Mureş vor fi organizate, în 25 mai, alegeri parţiale pentru posturi vacante de primari şi alţi aleşi locali.

Cel mai răsunător caz priveşte judeţul vecin Argeş, unde prefectul Cristian Soare a semnat ordinul privind încetarea mandatului şefului Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, după ce Agenţia Naţională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. ANI a stabilit existenţa conflictului de interese prin semnarea sau aprobarea de către acesta, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, a 14 contracte (13 contracte în sumă de 1.139.715,84 lei, cu TVA inclus şi un contract adiţional de prelungire a perioadei) încheiate de către CJ Argeş sau instituţii şi servicii publice aflate în coordonarea, subordinea sau sub autoritatea Consiliului cu SC Autopro Mond SA, respectiv, SC Mac Auto SA (societăţi la care Nicolescu este acţionar majoritar, în procent de 92,194% şi, respectiv, 63,08%). 

În Buzău, alegeri parţiale vor avea loc în localităţile Valea Râmnicului şi Ziduri, după decesul primarilor, precum şi în oraşul Pogoanele şi în comuna Calvini, după dizolvarea consiliilor locale. La Constanţa vor fi alegeri în comuna Rasova, după ce primarul Mihalache Neamţu a demisionat din funcţie la începutul lunii ianuarie 2014, invocând motive medicale. La Dâmboviţa vor avea loc alegeri pentru Consiliul Local în comuna Hulubeşti, după ce Tribunalul Dâmboviţa a constatat dizolvarea acestuia. Şi la Prahova vor avea loc alegeri parţiale pentru funcţia de primar, în localităţile Măgureni şi Păuleşti. Primarul din Măgureni, Gheorghe Iarca, a murit în luna iunie a anului trecut, la două luni după ce Judecătoria Câmpina îl condamnase la şase luni de închisoare cu suspendare şi plata unei amenzi penale de 1.500 de lei pentru purtare abuzivă. La fel, primarul Ion Drăguşin a murit în iulie anul trecut, din cauza unei boli grave, atribuţiile fiind preluate de viceprimarul Tudor Sandu.

Mai precizăm că, potrivit Legii alegerilor locale, data desfăşurării alegerilor locale parţiale se stabileşte, prin hotărârea Guvernului, cu cel puţin 35 de zile înaintea votării, iar durata campaniei electorale se reduce la jumătate, respectiv la 15 zile.