„Infrastructura este «inima» turismului!”


• afirmă deputatul Vlădoiu, care insistă pentru reabilitarea mai multor drumuri care duc spre obiective religioase şi culturale din zona Horezu

Sâmbătă, 14 ianuarie, oraşul Horezu a fost din nou gazda Galei premiilor Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România Gala răsplăteşte, în fiecare an, atât ziariştii şi scriitorii care se exprimă în acest generos domeniu al turis­mului, cât şi profesioniştii din indus­tria ospitalităţii care s-au remarcat în anul 2011. „Oraşul Horezu este pentru al treilea an consecutiv, gazda acestui eveniment, lucru care nu poate decât să ne bucure pe noi, ca administraţie publică locală, pentru că demonstrează încă o dată că eforturile noastre în dezvoltarea şi promovarea turis­mului în zonă sunt apreciate”, a declarat primarul Constantin Niţu. Prezent la eveniment, deputatul Aurel Vlădoiu a transmis celor pre­zenţi: „Pot spune că Horezu este, pentru o zi, capitala presei scrise şi audio – vizuale din România. Din postura de co-raportor la proiectul Legii turismului, eu şi colegii mei parlamentari ne străduim să cuprin­dem toate formele de turism din Ro­mânia, pentru că legea trans­misă de Guvern se referă doar la turismul pe litoral. Celelalte forme de turism – balnear, montan, monahal, rural, cultural – sunt tratate foarte superficial de actuala guvernare, dar vom face toate eforturile pentru a îndrepta acest lucru. Trebuie să dăm ţării o legea bună, care să fie aplicabilă pentru mulţi ani de-acum încolo”.

Ca de fiecare dată când a avut prilejul, parlamentarul PSD a insis­tat pe ideea că nu se poate face turism de calitate fără ca infras­tructura să nu fie pusă la punct. „Dacă vrem să dezvoltăm turismul, trebuie să insistăm mai ales asupra infrastructurii rutiere, adică a dru­murilor care duc spre staţiuni turis­tice, spre obiective culturale şi religioase, dar şi spre monumente istorice. În această zonă a «Olte­niei de sub munte», drumurile de acces spre mănăstirile Arnota, Turnu, Jgheaburi, Pătrunsa sunt aproape impracticabile. Cum să ajungă turiştii la aceste obiective? În acelaşi timp, vreau să felicit ad­mi­nistraţia din Horezu pentru iniţiativa amenajării, la vârful lui Ro­man, a unei staţiuni care va atrage, cu siguranţă, mulţi turişti români şi străini. S-au construit deja, la 1.800 m altitudine, peste 300 de pensiuni şi case de vacanţă, ceea ce arată că succesul staţiunii este garantat. În acest timp, însă, Guvernul tre­buie să asigure realizarea drumului de acces, a alimentării cu apă şi a iluminatului”, a mai spus Aurel Vlădoiu. Apreciind modul în care conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea s-a implicat pentru amena­jarea celui mai mare domeniu schiabil din România la Vidra – Obârşia Lotrului, deputatul Vlădoiu a reiterat problema infrastructurii: „DN 7 A, de la Brezoi spre Vidra, trebuie reabilitat în totalitate. Am insistat la Guvern la Elena Udrea şi Anca Boagiu, am făcut şi un amendament la bugetul de stat pentru anul 2012, dar nu a fost luat în seamă. Este gravă atitudinea Guvernului Boc faţă de turism, pentru că infrastructura rutieră este foarte importată”.