În ciuda afirmaților președintelui CJ Vâlcea chinezii NU au venit și pentru OLTCHIM
• între 25-28 noiembrie 2013, Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze, se află într-o vizita oficială în România pentru cea de-a doua reuniune la nivel de prim-miniștrii din Europa Centrală și de Est și China • premierul Consiliului de Stat al R. P. Chineze va fi însoțit de o importantă delegație guvernamentală și de oameni de afaceri – fiind prima vizită în România a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze după 19 ani
Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă la sediul legislativului județean, liderul PSD Ion Cîlea anunța că, în agenda vizitei pe care premierul chinez o efectuează în București, subiectul OLTCHIM nu va fi ocolit. Liderul social-democrat a lansat informația drept o garanție a premierului Ponta în legătură cu implicarea acestuia din urmă în cadrul procesului de privatizare a combinatului.
Din păcate pentru noi, spusele președintelui CJ nu prea rezonează cu programul liderului comunist ale cărui ținte în țara noastră sunt cu totul și cu totul paralele OLTCHIM. În practică, primul om al executivului chinez va ataca probleme în domeniile energetic (nuclear, termocentrale, hidrocentrale) sanitar-veterinar, IT și cultură.
Conform unui comunicat al Guvernului, vizita are drept obiectiv „consolidarea relațiilor politice bilaterale, atât în plan politic, economic, cât și în alte domenii, în cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare dintre România și R. P. Chineză și în contextul pregătirilor pentru aniversarea, în 2014, a 65 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și a 10 ani de la semnarea Parteneriatului.”
De asemenea, va fi adoptată o „Declarație comună a Guvernului României și Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale”. Li Keqiang va susține și un discurs în Parlament după care vor fi semnate mai multe documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societății informaționale și al culturii.
Între cele două țări vor fi semnate mai multe memorandumuri: măsuri privind cooperarea cu Republica Populară China în domeniul utilizării paşnice a energiei nucleare cu precădere în vederea realizării Unităţilor 3 si 4 de la CNE Cernavodă; măsuri privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului Cheap Tarniţa Lăpusteşti; măsuri privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului de tip „Green/Brown Field” pentru construirea unui grup energetic nou de minim 500 MW la Termocentrala Rovinari; măsuri privind cooperarea cu Republica Populară Chineză în domeniul energetic în vederea realizării proiectului „Lucrări la Termocentrala Deva privind reabilitarea Grupului nr. 4 şi instalaţii de desulfurare pentru Grupurile nr. 3 si nr. 4” promovat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara; „Declaraţia comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale în noile circumstanţe”; Aprobarea Protocolului între ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de bovine pentru reproducţie în R.P Chineză; Aprobarea Protocolului ANSVSA şi AQSIQ privind exportul de carne de porc în R.P Chineză; Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România (Departamentul pentru Energie) şi Administraţia Naţională pentru Energie din R.P Chineză cu privire la cooperarea în proiecte de energie nucleară; Aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Populare Chineze cu privire la înfiinţarea reciprocă a Institutului/Centrului Cultural.