Gabriel Săndulescu transmite de la Euro 2024: DEBUTUL HANDBALISTELOR, ROMÂNIA-CEHIA, DE LA ORA 19!


Pare că Debrecen așteaptă cu mai mare interes inaugurarea Târgului de Crăciun, care se va întâmpla astăzi. Altfel nu se explică faptul că, marți seară, Főnix Arena a fost pe jumătate goală la partida Ungaria-Turcia, prima din turul preliminar, care a debutat serile de la Debrecen. Surprinzător totuși pentru o națiune conectată puternic la valori handbalistice și naționaliste.  Gazdele au câștigat cu 30-24, dar turcoaicele , antrenate de Costică Buceschi, s-au ținut bine pe teren. Tehnicianul român a lăudat, la finalul partidei, jocul echipei sale, menționând că „Suntem în regulă cu diferența de scor, le-am zis fetelor că este bine și să continue la fel. Obiectivul nostru aici va fi întâlnirea cu Macedonia de Nord, o echipă apropiată de valoarea noastră”. Buceschi a mai spus, între altele, că „M-am întâlnit cu jucătoarele române, le-am încurajat. Au nevoie de un rezultat bun aici, pentru că handbalul românesc merge către nicăieri, rezultatele de la baza piramidei dovedind că direcția este greșită”.

Așadar, România joacă astăzi primul meci din grupa B, de la orele 1900. Cum bine se știe, adversară va fi Cehia, cu Bent Dahl, fostul antrenor al SCM Râmnicu Vâlcea, în calitate de principal.

Am fost prezent la conferințele de presă ale celor două echipe, susținute ieri, în locuri diferite. Un optimism măsurat a străbătut declarațiile ambilor antrenori.

Bent Dahl a pedalat pe spiritul de grup „Dacă ne uităm la ultimii doi ani, la Campionatul Mondial de anul trecut, cred că noi suntem favoriți, dar nu clar favoriți. Totuși, Cehia reprezintă încă o echipă mică, nu uitați că multe din jucătoarele cehe joacă în Mol Liga, ceea nu este același lucru cu România. Este adevărat, avem două jucătoare de top, Marketa Jerabkova și Veronica Mala, dar în spatele lor sunt jucătoare tinere, cu viitorul înainte, dar fără mare experiență. Ok, adăugați-o și pe Charlotte Cholevova, desigur, la un nivel bun în acest moment. Eu zic că dacă vom fi la fel cum am arătat în Golden League, vom câștiga. Grupa noastră este una din cele mai echilibrate, în care orice echipă poate merge mai departe sau poate fi eliminată. Noi ne bazăm pe un contex de echipă excelent, atmosfera perfectă, fiecare jucătoare știe ce are de făcut, vorbesc mult între ele și se ajută una pe cealaltă”. Totuși, să remarcăm că cehoaicele nu traversează o formă sportivă remarcabilă, două egaluri cu Portugalia și Angola în ultimele amicale.

În partea României, pare de asemenea că spiritul de echipă va decide înfruntarea de astăzi, pentru că și Florentin Pera a făcut referire la același lucru. ”Atmosfera este foarte bună și nu o spun de complezență, fetele s-au comportat admirabil la antrenamente. Cehia pare favorită, având avantajul omogenității și al experienței de ce să nu recunoaștem. Plus Jerabkova, capabilă oricând să facă diferența. Însă eu mizez pe dorința de afirmare, de forța grupului și pe ambiția acestei echipe căreia nu i se dau șanse la Europene. Sunt convins că toate aceste lucruri vor mobiliza grupul și am încredere într-un rezultat pozitiv în meciul cu Cehia. Este adevărat că omogenitatea încă nu reprezintă punctul nostru forte, dar eu cred că suntem pregătiți să facem față rigorilor Campionatului European, am încredere că echipa va găsi energia necesară. Ne dorim atitudine și să nu avem momente de joc în care să cedăm lupta. Până la urmă, noi încercăm să ajungem la un nivel de performanță care să ne ducă la Olimpiada 2028, iar aici vom face un pas spre acest lucru. Sunt încrezător că vom obține un rezultat pozitiv în meciul cu Cehia. Și mai sper să beneficiem de susținerea românilor, mai ales că avem semnale că vor sosi mulți din țară, clar că vom fi motivați cu ei în tribune„.

Ultima oară, România a întâlnit Cehia, tot la Europene, în 2018, 31-28 pentru tricolore, tot în grupă preliminară, pe care am câștigat-o cu maximum de puncte înaintea, țineți-vă bine, Norvegiei și Germaniei. Atunci, Buceschi și Neagu adunau împreună 17 goluri. A fost ultima prestație la vârf a naționalei noastre, locul 4 la respectiva ediție.

Istoria însă nu mai contează astăzi. Aflată în reconstrucție, deseori sub criticile oamenilor din handbal, România își joacă soarta la Europene exact în partida de debut, pentru că o înfrângere ar însemna aproape sigur ratarea grupelor principale, adică al obiectivului cu care s-a mers la Europene.

Să rămânem însă optimiști, cu gândurile la starea de bine pe care am sesizat-o în declarațiile jucătoarelor noaste, dar și la serile deseori magice din anii precedenți.

HAI ROMÂNIA!