Curat murdar, coane Marcelică!


Scriam în urmă cu ceva timp, tot în această casetă, că cei care fac legile lasă câte o portiță de scăpare pentru infractori și tot ei îi ajută să o găsească. La fel procedează și procurorii când vreun interlop trebuie făcut scăpat, propun cea mai drastică pedeapsă, însă au grijă la vreun viciu de procedură, ca sentința să poată fi atacată și, ulterior, anulată. Portițe întredeschise, lăsate de procurori, legiuitori ori chiar de sistemul penitenciar, se găsesc destule. Mi-am adus aminte de această afirmație în contextul noului proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale. Guvernul și-a asumat răspunderea pe o variantă de lege, pentru a lua ochii europenilor și a debloca tranșa a doua de banii primiți prin PNRR. De parcă oficialii de la Bruxelles ar fi atât de ușor de dus de nas. Ce dacă ulterior legea va fi declarată neconstituțională sau procurorii vor bloca parchetele, căci doar sunt instruiți în acest sens? Guvernul s-a spălat pe mâini după principiul: intenția contează. Faptul că legea este contestabilă și, în cele din urmă, inoperabilă, nu mai e treaba lui.
Drept dovadă, proiectul de lege se află acum în Parlament și suferă amendament după amendament, sărăcuțul, încât Nenea Iancu poate dormi liniștit, a intuit-o și pe-asta, cam așa: „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”. Potrivit noilor modificări, procurorii și judecătorii se pot pensiona până în 2028 în aceleași condiții ca până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime, și beneficiază de o pensie în cuantum de 80% din indemnizația brută și sporurile din ultima lună de activitate. Mai exact, modificarea instituie o perioadă de grație de cinci ani pentru pensionarii speciali. De aceleași condiții de pensionare, prevăzute de legile în vigoare acum, beneficiază și celelalte categorii de pensionari speciali și pensionarii militari, în următorii cinci ani. Inițiatorii amendamentului sunt parlamentarii PSD și PNL, care au motivat că această prevedere este necesară „pentru menţinerea în activitate a celor care ar îndeplini condiţiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin ieşirea la pensie a unui număr foarte mare de angajaţi”.
O altă modificare operată față de varianta asumată de Guvern prevede o impozitarea cu doar 15% a pensiilor speciale mai mari de 4.000 de lei net, nu 30%, așa cum se anunțase inițial. De altfel, proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în anul 2043!
Tot în Parlament s-a mai stabilit o derogare pentru pensionarii speciali, în privința cumului salariu-pensie. Astfel, printre categoriile exceptate care vor putea cumula salariu cu pensia sunt parlamentarii, membrii ANAF, BNR, ANCOM și salariații din domeniul sanitar și de învățământ. Curat murdar, coane Marcelică!