CS Municipal, pe urmele echipei de handbal Oltchim?
• o datorie de șase miliarde lei vechi, recent descoperită, amenință obiectivul clubului de fotbal în acest sezon
În urma unei conferințe organizată, astăzi, la Stadionul „Municipal” din Râmnicu Vâlcea, presa locală a fost informată despre o situație care, cu siguranță, va aduce multă tristețe în rândul iubitorilor fotbalului și ai sportului în general din județul nostru. Oficialii CS Municipal au anunțat, prin vocea managerului general Lucian Munteanu, că o datorie de şase miliarde, despre a cărei existență nu se știa nimic, datând din perioada 2008/2010, a fost recent descoperită în urma unui control al finanțelor. Conform spuselor managerului Munteanu, când actualul acționar majoritar din Zăvoi, Laurențiu Nițu, a preluat pachetul majoritar de acțiuni de la Cătălin Rufă (67%), fratele senatorului Dan Nițu și-a asumat doar datorii în valoare de aproximativ șase miliarde lei vechi, despre a căror existență se știa în vara acestui an. Ele reprezentau debite către furnizorii de utilități, salarii restante și taxe. Însă vestea primită de la Finanțele Publice, scoasă la iveală de recentul control, pare să fi descumpănit, fie și într-o mică măsură, actuala conducere a clubului râmnicean. Cele șase miliarde lei vechi datorate de club din cauza neachitării TVA-ului, în perioada 2008-2010, împovărează și amenință să pericliteze realizarea obiectivului stabilit pentru acest sezon, promovarea în Liga I. În plus, nu trebuie uitat că, în prezent, debitul total pe care clubul trebuie să îl achite se ridică la peste 12 miliarde lei vechi! Totuşi, din această sumă datorată destul de mare pentru posibilităţile unei echipe din Liga a II-a, conform spuselor managerului Munteanu, s-au achitat 4,5 miliarde lei vechi. Banii reprezintă 85% din datoria asumată în această vară de acţionarul majoritar Laurenţiu Niţu.
Pistol promite susținere în limita bugetului de care dispune Consiliul Județean
Tocmai pentru a evita o situație foarte delicată, în care însăși existența clubului poate să fie pusă în pericol, conducerea din Zăvoi a prezentat Primăriei Râmnicului și Consiliului Județean situația financiară actuală. Cele două instituții publice vor delibera asupra celor sesizate, existând speranțe pentru primirea unor fonduri care să permită continuarea activității și, poate, atingerea obiectivului. De altfel, vicepreședintele CJ, liberalul Bogdan Pistol, a oferit prin declarațiile din cadrul conferinței toată susținerea necesară pentru ca instituția pe care o reprezintă să vireze cel puțin un miliard lei vechi în conturile CSM. Astfel, instituția condusă de Ion Cîlea ar reedita episodul din primăvara acestui an, atunci când a investit un miliard de lei vechi în sport, banii mergând în bugetul echipei de handbal CS Oltchim.
Declaraţii Lucian Munteanu, manager general
„În urma controlului Finanţelor, datoria pe care o aveam iniţial s-a dublat”
„Clubul Municipal Râmnicu Vâlcea a transmis Primăriei Municipiului, implicit Consiliului Local, o înştiinţare privind situaţia financiară actuală. Este vorba despre datoriile pe care noi le avem de achitat şi factorii care le-au generat. Trebuie să spunem că datoriile iniţiale, pe care domnul Laurenţiu Niţu şi le-a asumat în momentul în care a devenit acţionarul majoritar, au fost în valoare de aproximativ şase miliarde lei vechi. Cea mai mare parte a acestor datorii este la furnizorii de utilităţi, iar într-o măsură mai mică, la bugetul statului. Din păcate, ulterior, în balanţa contabilă a clubului au apărut şi alte datorii. Este vorba despre datorii ascunse care au ieşit la iveală doar după controlul de fond al Finanţelor Publice. Şi acestea se ridică tot la aproximativ şase miliarde lei vechi. Prin urmare, dacă iniţial clubul nostru îşi asumase datorii în valoare de şase miliarde, acum am descoperit că ele s-au dublat de fapt, ajungând la aproximativ 12 miliarde. Este adevărat că, până în prezent, o parte însemnată a primelor şase miliarde datorate au fost achitate, mai exact aproximativ cinci miliarde şi jumătate lei vechi. Toate aceste datorii au fost achitate în numai trei luni. Din păcate, au venit şi aceste noi datorii, de alte şase miliarde lei vechi, care pun mare presiune pe bugetul nostru”.
„Mă aşteptam la mai mult sprijin din partea
consilierului local Cosmin Constantinescu”
„Despre aceste datorii nou-apărute am aflat, în urma controlului de fond efectuat de Finanţele Publice, că datează din perioada 2008-2010, adică de când fostul acţionar Cătălin Rufă nu venise încă la echipă. Deci datoriile acestea noi nu au fost făcute de el. Ele sunt din momentul în care Primăria Râmnicului era acţionar majoritar la echipă. Aflându-ne într-o asemenea situaţie, ne aşteptam să primim sprijin din partea consilierului local Cosmin Constantinescu, acesta fiind cel care s-a ocupat de echipă pe vremea când era viceprimar şi reprezentantul municipalităţii în cadrul clubului. Însă dânsul nu a dorit să ne sprijine în demersul nostru chiar dacă ştie destul de bine cu ce probleme ne confruntăm. Am văzut câteva declaraţii de-ale dumnealui oferite pentru presa locală şi m-au surprins. Atunci trebuiau luate alte decizii pentru ca acest club să nu ajungă, în prezent, într-o astfel de situaţie”.
„Riscăm să ajungem în stare de insolvabilitate”
„Din cauza problemelor pe care le avem cu Finanţele, riscăm să ajungem în stare de insolvabilitate. Adică să ne putem continua activităţile competiţionale, însă orice ban care intră în conturile clubului să fie redirecţionat pentru a se plăti datoriile pe care le avem. Dacă se va întâmpla asta, chiar fotbaliştii riscă să nu îşi mai poată primi salariile. În plus, au început să vină hârtii de executare silită din partea unor furnizori, chiar dacă pe unele dintre datorii am reuşit să le reeşalonăm”.
„Am propus consilierilor locali o soluţie pentru deblocarea situaţiei. Primarul Emilian Frâncu este alături de noi”
„Noi am prezentat Consiliului Local situaţia financiară dificilă cu care ne confruntăm. Am anunţat că acţionarul majoritar, domnul Laurenţiu Niţu, este de acord să cesioneze o parte din acţiunile pe care le deţine. De la raportul de 67% – 33%, cât este în prezent, am propus să se ajungă la 55% – 45%, urmând ca bugetul clubului să fie susţinut conform acţiunilor deţinute de fiecare acţionar. Solicitarea noastră nu trebuie interpretată doar în sensul unei modificări de procente deţinute, ci ca soluţie legală de repararea unor greşeli de management din anii trecuţi. Ne bucurăm că primarul Emilian Frâncu a înţeles situaţia şi ne-a sprijinit în demersul nostru. Dumnealui ne-a invitat să facem această scrisoare către Consiliul Local, pentru că aşa este normal. Solicitarea noastră trebuie să fie dezbătută de către consilierii locali şi susţinută în cunoştiinţă de cauză. Spunem asta pentru că suntem un club cât se poate de transparent”.
„Obiectivul nu s-a schimbat.
Ne batem în continuare pentru promovare”
„Vreau să precizez faptul că obiectivul pe care l-am stabilit înaintea acestui sezon nu s-a schimbat. Ne batem în continuare pentru promovarea în Liga I. Însă ne dorim un buget cu care să putem face performanţă. În eventualitatea în care Consiliul Local va răspunde afirmativ cererilor noastre, vom putea aloca bani pentru câteva transferuri de care echipa are mare nevoie în iarnă. Acum nu ne rămâne decât să ne concentrăm pe meciurile pe care le mai avem de disputat în acest an şi să sperăm că problemele financiare nu vor afecta în nici un fel rezultatele echipei”.