Condițiile minimale pentru accesarea fondurilor PNDR


Fermierii pot accesa și în acest an fonduri europene nerambursabile prin submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, din cadrul PNDR 2020. Pentru a putea primi sprijin prin intermediul acestei măsuri de investiții, solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească mai multe condiții minime, conform Ghidului Solicitantului.
Prima condiție din documentul AFIR notează că solicitantul trebuie să se încadreze în categoria microîntreprinderilor și întreprin­de­rilor mici. De asemenea, pentru a obține fon­duri europene în cadrul submăsurii 6.3, acesta trebuie să dețină o exploatație agricolă cu dimensiunea economică între 8.000 – 11.999 euro S.O. (valoare producție standard) – fermă mică. Stabilirea dimensiunii econo­mice se face conform situației existente la momentul depunerii Cererii de Finanțare, așa cum este înregistrată în IACS – APIA din perioada de depunere stabilită conform legis­lației naționale și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA, precum și la Primărie în Registrul Agricol.
O altă condiție este ca solicitantul să aibă exploatația agricolă înregistrată, conform prevederilor legislative naționale, cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului. De asemenea, pentru a accesa fonduri, posibilul beneficiar trebuie să prezinte și un Plan de Afaceri. Gestionarea eficientă a planului de afaceri este condiționată de stabilirea domi­ciliului beneficiarului în UAT-ul în care exploa­tația este înregistrată, precum și de existența locului de muncă în același UAT sau zona limitrofa a UAT-ului în care este înregistrată exploatația (dacă este cazul). Aceste condiții trebuie îndeplinite în maximum 9 luni de la data semnării Deciziei de Finanțare.
O a treia condiție de eligibilitate este ca solicitantul să nu fi beneficiat de sprijin anterior prin această submăsură din PNDR 2014-2020; O exploatație agricolă nu poate primi sprijin decât o singură dată în cadrul acestei submă­suri prin PNDR 2014-2020, în sensul că exploa­tația nu poate fi transferată între doi sau mai mulți fermieri, beneficiari ai sprijinului prin această submăsură; În cazul investițiilor în exploatații viticole pentru soiurile de struguri de vin, vor fi eligibile doar exploatațiile de viță de vie pentru vin din arealele viticole nominalizate prin Ordinul nr. 397/2003, cu modificările și completările ulterioare, prevăzute în Anexa nr. 7 la Ghidul Solicitantului); În cazul înființării/ reconversiei plantațiilor pomicole, vor fi luate în considerare pentru sprijin doar speciile eligibile și suprafețele incluse în Anexa din Cadrul Național de Implementare aferentă Subprogra­mului Tematic Pomicol din Anexa nr. 6 la Ghidul Solicitantului, exceptând cultura de căpșuni în spații protejate și pepinierele, acestea putând fi înființate pe întreg teritoriul național. De asemenea, implementarea Planului de Afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data semnării deciziei de acordare a sprijinului; Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de sprijin, beneficiarul face dovada creșterii performanțelor economice ale exploa­tației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de sprijin (cerința va fi verificată în momentul finalizării implementării planului de afaceri); În cazul în care exploatația agricolă vizează creșterea animalelor, Planul de Afaceri va prevede în mod obligatoriu platforme de gestionare a gunoiului de grajd, conform nor­melor de mediu (cerința va fi verificată la mo­men­tul finalizării implementării Planului de Afaceri, respectiv înainte de acordarea tranșei a doua); în cazul în care în cadrul exploatației agri­cole există o platformă de gestionare a gu­noiului de grajd care respectă normele de me­diu/ care trebuie adaptată la normele de mediu, în Planul de Afaceri se va detalia acest aspect.
O ultimă condiție specificată în Ghidul AFIR este ca solicitantul să aibă stabilit domiciliul/ sediul social în Unitatea Administrativ Teritorială în care este înregistrată exploatația. În cazul în care solicitantul este încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă trebuie să fie în aceeași UAT sau zona limitrofa a UAT-ului în care este înregistrată exploatația vizată pentru sprijin. Aceste condiții trebuie îndeplinite în maxim nouă luni de la data semnării Deciziei de Finanțare.