EI MAI LIPSEAU: Apicultorii cer oficial ridicarea restricțiilor!


Fierberea națională iscată de înăsprirea restricțiilor impusă din această săptămână nu ocolește una din ramurile fundamentale din agricultura vâlceană. Rămasă una din foarte puținele afaceri rentabile, apicultura a primit și ea o lovitură cruntă după ce libertatea de mișcare a fost limitată și mai mult, iar asociațiile de profil s-au adresat deja vâlceanului din fruntea Executivului pe această temă.
„Având în vedere Hotărârea CNSU nr. 20 din 25.03.2021 privind reducerea intervalului orar, în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei fără restricții, cât și faptul că în excepțiile prevăzute în declarațiile oficiale nu este menționată și desfășurarea de lucrări / activități agricole, vă rugăm, în numele tuturor apicultorilor din România, să facilitați deplasarea acestora și în afara intervalelor prevăzute în Hotărârea sus amintită. Facem precizarea că lucrările de primăvară din stupine sunt esențiale pentru a asigura dezvoltarea normală a familiilor de albine în vederea deplasării acestora în pastoral pentru valorificarea culesurilor melifere din perioada imediat următoare.
Având în vedere faptul că activitatea în apicultură este o activitate solitară și izolată de zonele populate, vă rugăm să ne sprijiniți în facilitarea deplasărilor apicultorilor pentru efectuarea acestor lucrări în stupine, în momentele în care acestea se impun. În plus, vă rugăm să aveți în vedere faptul că, după finalizarea acestor lucrări de primăvară, va începe perioada de deplasare a apicultorilor în pastoral, în vederea valorificări culesurilor melifere. Astfel, avem rugămintea să prevedeți în viitoarele Hotărâri ale CNSU excepții și pentru acest tip de activitate.
Suntem conștienți că respectarea tuturor restricțiilor pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV-2 este vitală, dar menționăm că activitatea de pastoral se desfășoară în zone extravilane, cu un risc redus de contaminare. Suntem convinși că prin activitatea de pastoral apicultorii își vor aduce aportul la creșterea producțiilor agricole, cât și la realizarea unor producții de miere și produse apicole necesare pentru populație”, se arată în cererea apicultorilor.
Sursă foto: Arhivă