Ceasul rău


Două victime ale accidentelor rutiere

• o femeie a fost lovită de o mașină în timp ce traversa strada, iar un șofer a intrat pe contrasens lovind un alt autovehicul

La data de 05 decembrie, ora 09.55, un bărbat de 52 de ani, conducea un autoturism marca Volkswagen, pe strada Calea lui Traian, din municipiul Rm. Vâlcea, din direcţia Nord – Sud, iar în faţa grădiniţei Oltchim, rulând pe banda a doua, nu a acordat prioritate de trecere unei femei de 82 de ani, din municipiul Rm. Vâlcea, care se angajase în traversarea regulamentară a străzii, pe marcajul pietonal. În urma impactului a rezultat rănirea gravă a femeii care a fost transportată la spital, unde a fost diagnosticată cu fractură peroneu. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ şi i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Totodată, în jurul orei 15.09, un bărbat în vârsta de 50 de ani, din localitatea Lehliu, ju­de­ţul Călăraşi, în timp ce conducea o autocisternă, pe D.N. 7, în afara localităţii Milcoiu, din direcţia Piteşti spre Rm. Vâlcea, la km. 163, într-o curbă deosebit de periculoasă la stânga, nu a adaptat viteza de deplasare şi a pătruns pe contrasens intrând în coliziune cu o autoutilitară marca MAN, condusă de un cetățean de 40 de ani, din municipiul Baia Mare, care circula regulamentar din direcţia Rm Vâlcea – Piteşti. În urma impactului a rezultat vătămarea corporală gravă a conducătorului autoutilitarei, acesta fiind transportat la spitalul de Urgenţă Vâlcea unde a fost diagnosticat cu fractură deschisă – membru stâng şi hemoragie internă. Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ şi li s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Vâlcean, pe străzile din Sibiu fără permis

La data de 05 decembrie, poliţiştii din cadrul Secţiei nr. 5 Poliţie Rurală Amărăşti au reuşit identificarea şi reţinerea unui cetățean de 38 de ani, din comuna Amărăşti, pe numele căruia Judecătoria Mediaş a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pe o perioadă de 6 luni pentru comiterea infracţiunilor de înşelăciune şi conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere sau al cărui permis i-a fost retras sau anulat. În sarcina acestuia, magistraţii Judecătoriei Mediaş au reţinut faptul că, în cursul anului 2011, în timp ce se afla pe raza judeţului Sibiu, a fost depistat de poliţiştii rutieri, conducând un autoturism având permisul de conducere anulat.

De asemenea, acesta a promis livrarea de carburant la preţ redus, solicitând în schimb diverse sume de bani, însă fără a-şi onora angajamentele. Condamnatul a fost încarcerat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al I.P.J. Vâlcea.

Nivelul scăzut de cultură și sărăcia duc la infracțiuni

• aceasta este opinia polițiștilor vâlceni

Problemele ce determină săvârşirea infracţiunilor sunt, în per­cepţia lucrătorilor de poliţie, legate de cultură, de nivelul scăzut de şco­larizare şi de sărăcie. Concentrări de cetăţeni vârstnici, înve­ci­na­rea gospodăriilor cu zone de câmp, numărul mare al persoanelor ple­cate la muncă în străinătate ale căror case sunt nelocuite, şi nu­mă­rul minorilor nesupravegheaţi, lipsa sau ineficienţa pazei comu­nale sau iluminatul public deficitar sunt probleme specifice co­mu­ne­lor ce fac obiectul studiului, aşa cum declară lucrătorii de poliţie rurală.

Cele mai întâlnite infracţiuni care au loc în localităţi sunt:

Infracţiunile comise cu violenţă – se comit cu precădere în me­diul rural şi cunosc o creştere semnificativă faţă de anul precedent. Ele reprezintă o pondere importantă în situaţia operativă din rural. În cadrul faptelor cu violenţă, cea mai numeroasă categorie este cea a lovirilor şi altor violenţe. Cele mai multe agresiuni fizice apar pe fondul unor conflicte spontane şi au ca punct de pornire orgolii rănite, injurii reciproce, datorii neachitate sau dispute mai vechi, aproape toate fiind comise pe fondul consumului de alcool. Nume­roase sunt şi violenţele care apar în cadrul unor stări conflictuale între persoane, aflate în monitorizarea poliţiei. Aceste conflicte pleacă de la cauze concrete precum: gelozia, nesupravegherea minorilor, nesupravegherea animalelor, disputarea unor suprafeţe agricole sau delimitarea gospodăriilor. Atât în cazul conflictelor spontane cât şi al stărilor conflictuale între persoane, marea majoritate a violenţelor apar pe fondul consumului de alcool.

Violările de domiciliu – se comit cu precădere în mediul rural şi au o pondere semnificativă din totalul infracţiunilor constatate. Violările de domiciliu apar, de cele mai multe ori, în concursuri de infracţiuni cu alte genuri de fapte, în mod special cu furturile de animale şi păsări şi cu furturile din locuinţă. În puţine cazuri, violările de domiciliu formează concurs de infracţiuni cu infracţiunile comise cu violenţă.

Furturile din locuinţe au o pondere semnificativă în totalul furturilor din rural şi înregistrează creşteri semnificative faţă de anul precedent. Există diferenţe între furturile de animale şi furturile de păsări din punct de vedere al autorilor şi al modului de exploatare a prejudiciului. Furturile de păsări sunt cele menţionate de poliţiştii din cadrul birourilor de poliţie rurală. Acestea sunt comise de autori nespecializaţi, iar prejudiciul este destinat consumului propriu.

12 șoferi au ajuns pietoni

Consumul de băuturi alcoolice constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor. În acest sens, în cursul acestei săptămâni, la nivelul judeţului Vâlcea au fost organizate acţiuni care vizau combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice, cu accent deosebit pe conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri nere­gu­la­mentare sau execută în mod periculos virajele. În cadrul activităţilor desfăşurate au fost aplicate 141 sancţiuni contravenţionale, din care 48 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză prevăzut pe un sector de drum, valoarea amen­zilor însumând 22.853 lei. Au fost reţinute, în vederea suspen­dării, 12 permise de conducere şi au fost retrase 7 certificate de înmatriculare. La regimul circulaţiei au fost constatate 11 infracţiuni, din care 4 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice.

La nivel naţional s-au produs în acest an peste 780 de accidente rutiere pe fondul conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice. Pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, Serviciul Poliţiei Rutiere Vâlcea vă recomandă: „FIŢI MAI RESPONSABILI ÎN TRAFIC”, şi nu conduceţi un autovehicul după ce aţi consumat băuturi alcoolice.

n Grupaj realizat cu sprijinul IPJ Vâlcea