„Camerele video au redus simţitor faptele de natură contravenţională”


• declară inspectorul Marian Bulgaru de la Poliţia Locală

Aşa cum am mai arătat, sistemele de monitorizare video montate în ultimii ani la Râmnicu Vâlcea au ajutat mult Poliţia Locală şi comunitatea, creând un sentiment de siguranţă în rândul populaţiei, descurajând infracţionalitatea în jurul instituţiilor de învăţământ şi nu numai, scurtând timpul de reacţie al patrulelor, dar şi prin construirea unor materiale probatorii solide faţă de persoanele care au încălcat legea. Primul sistem de supraveghere video, format din 38 de camere, a fost dat în folosinţă în februarie 2008 şi acoperă zonele cu risc criminogen sporit, stabilite în urma unei analize a Poliţiei Municipiului Rm. Vâlcea.

Descriere succintă
Sistemul de operare este dezvoltat pe o arhitectură client-server, orientată pe servicii. Tehnologiile utilizate sunt dezvoltate pe platforma Microsoft, folosind tehnologia sistemului de operare „Windows Server” cu mai multe module:
– modulul de supraveghere video este asigurat prin utilizarea tehnologiei „Aimetis” şi are rolul de a oferi utilizatorilor o interfaţă „prietenoasă”, care să permită vizualizarea imaginilor de la camerele video în timp real, vizualizarea înregistrărilor de la camerele video, vizualizarea alarmelor emise de sistem în baza regulilor de operare stabilite, realizarea de căutări şi selecţii multiple în arhiva cu înregistrări, editarea de rapoarte şi statistici
– „modulul ANPR” (Automatic Number Plate Recognition) – realizează detecţia automată a numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor ce tranzitează câmpurile de preluare a imaginilor camerele de supraveghere, ce au implementate acest tip de licenţă (care sunt în număr de cinci camere video dedicate – amplasate la tot atâtea intrări/ieşiri în/din municipiu). În perspectivă, numărul de licenţe ANPR se impune a fi majorat, prin prisma acurateţii detecţiilor pe toate căile rutiere, acestea nefiind monitorizate în totalitate la data prezentului material. „Acest modul permite stocarea automată a numerelor de înmatriculare şi a imaginii în care a fost detectat acel număr de înmatriculare, căutarea unui număr de înmatriculare în baza de date şi afişarea rezultatelor căutării, dar şi vizualizarea listei cu numerele de înmatriculare detectate de camera/camerele de supraveghere într-un interval de timp”, declară inspectorul Marian Bulgaru de la Poliţia Locală.

Prezentare generală a camerelor video
Realizate de firma AXIS COMMUNICATIONS, camerele video din Râmnic au un senzor de imagine de 1/3 inch, CCD, mod de lucru  zi/noapte, respectiv color/alb-negru, cu trecere automată. Zoom-ul este digital (4x/optic 12x), cu rezoluţie HDTV. Temperatura de operare este cuprinsă între – 20 şi + 50 grade Celsius, fiind protejate complet de apă şi praf, dar şi iluminate. Facilităţile video cuprind detectarea la mişcare şi alarma pentru deschiderea carcasei. Setări imagine: compresie, rotaţie, culoare, strălucire, accentuare, contrast, nivel de alb, timp de expunere, zona de expunere, compensare lumina din spate, reglaj fin pentru condiţii de slabă iluminare, suprapunere text peste imagine.
Prezentare generală a situaţiei statistice a constatărilor făcute de operatorii dispeceri
Pe ani calendaristici şi strict numeric, prin camerele de supraveghere din sistemul amplasat pe raza municipiului, operatorii dispeceri au constatat:
2010 –  pe un număr de 38 camere au fost constatate 1.352 fapte de natură contravenţională;
2011 – cu 118 camere au fost constatate un număr de 1.756 fapte de natură contravenţională, la care au fost direcţionate echipaje mobile ale Poliţiei Locale, aplicându-se atât măsuri preventive, cât şi un număr de 234 sancţiuni contravenţionale;
2012 – un număr de 2.845 fapte de natură contravenţională, la care au fost direcţionate  echipaje mobile ale Poliţiei Locale, aplicându-se atât măsuri preventive, cât şi un număr de 424 sancţiuni contravenţionale;
2013 –  cu un număr total de 124 camere (prin adăugarea celor şase camere rotative achiziţionate în anul 2012) au fost constatate 3.210 fapte de natură contravenţională, la care au fost direcţionate echipaje mobile ale Poliţiei Locale, aplicându-se un număr de  măsuri preventive, cât şi un număr de 480 sancţiuni contravenţionale.