Calculul taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule


• în articolul de mai jos, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea prezintă, în sinteză, obligaţiile care revin contribuabililor persoane fizice sau juridice în legătură cu prevederile Legii nr. 9/2012 referitoare la plata taxei pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, pentru autovehiculele din categoriile M1, M2, M3, N1, N2 şi N3, aşa cum sunt definite în Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea, aprobate prin Ordinul ministrului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare – RNTR 2

Taxa pentru emisii poluante pro­venite de la autovehicule se plăteşte la: înscrierea în evidenţele autorităţii competente, a dobândirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de către primul proprie­tar din România; repunerea în cir­cu­laţie a unui autovehicul după în­cetarea unei exceptări sau scutiri pre­văzute de Legea nr. 9/2012; rein­troducerea în parcul auto naţio­nal a unui autovehicul, în cazul în care la momentul scoaterii sale din parcul auto naţional i s-a restituit proprietarului plătitor valoarea reziduală a taxei; prima transcriere a dreptului de proprietate, în Ro­mâ­nia, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi auto­vehicule, conform Legii nr. 571/2003, sau taxa pe poluare pre­văzută de Ordonanţa de Urgenţă Guvernului nr. 50/2008;

În vederea calculării taxei de către autoritatea fiscală, contribua­bilii trebuie să prezinte, în copie şi în original, următoarele documente: cerere, (model tip) aprobată prin Or­dinul preşedintelui ANAF nr. 28/2012; cartea de identitate a vehiculului; documente care atestă dobândirea autovehiculului pentru care se solicită plata taxei de către contribuabil; în cazul autovehi­cu­le­lor rulate achiziţionate din alte state, un document din care să re­zulte data primei înmatriculări a aces­tora şi, după caz, declaraţia pe propria răspundere, precum şi re­zul­tatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonomă „Registrul Auto Ro­mân” ori rezultatul evaluării indi­vi­duale efectuate pentru deprecieri.

În cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, în locul cărţii de identitate a vehi­culului, va fi prezentat un document care să conţină elementele nece­sare calculului taxei de către orga­nul fiscal. Cererea se depune în for­mat electronic, însoţită de docu­mentul menţionat mai sus.

Taxa se achită în lei de con­tri­buabili, prin virament sau în nu­me­rar, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domi­ciliul fiscal, în contul 51.16.10.09 „Disponibil din taxe pentru emisiile poluante provenite de la autove­hi­cule”, codificat cu codul de iden­ti­ficare fiscală a contribuabililor per­soane fizice sau juridice.