Calcule liberale pentru parlamentare


• organizaţia condusă de Cristian Buican i-ar putea susţine pe ministrul Chiţoiu şi secretarul general al PNL, Dan Motreanu

• omul de afaceri Dan Niţu este favorit pentru Colegiul Bălceşti

Alegerile locale din data de 1 iunie au arătat că Uniunea Social Liberală este favoritul clar al electorilor vâlceni, chiar dacă vorbim de municipii şi oraşe sau comune. În mediul urban, dar mai ales „la ţară”, candidaţii USL s-au im­pus fără prea mari probleme, Partidul Naţional Liberal adjudecându-şi 42 de mandate de primar, iar Partidul Social Democrat – 31. Dacă mai punem la so­coteală şi cele patru primării câşti­gate de candidaţii Partidul Conser­va­tor, tragem linie şi obţinem un scor de 77 mandate din 89 pentru USL. Pe ba­za acestor rezultate, în cadrul alianţei câştigătoare se fac deja calcule pentru obţinerea unui număr maxim de aleşi la alegerile parlamentare din toamnă. Dacă „frăţia” împărţirii celor nouă co­legii electorale – şase pentru deputaţi, trei pentru senatori – va funcţiona, PSD şi PNL şi-ar putea adjudeca câte patru mandate de parlamentar, iar PC ar putea primi (deşi ar fi un cadou prea mare pentru pseudo – organizaţia con­dusă de Neluş Giuran) al nouălea post de parlamentar.

Mare luptă pe Râmnic

Având cel mai mare număr de pri­mari din judeţ, acest lucru clasându-l pe preşedintele Cristian Buican în to­pul naţional al PNL, organizaţia libe­ra­lă vâlceană poate „sări” de la un parla­men­tar la cel puţin patru. Se pare că liberalii vor insista în negocierile cu partenerii de la PSD pentru Colegiul Brezoi pentru Camera Deputaţilor, Co­le­giul Bălceşti pentru Camera Deputa­ţilor, Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord pentru Camera Deputaţilor, Colegiul Bre­zoi – Horezu pentru Senat şi Cole­giul Râmnicu Vâlcea pentru Senat. Optica social – democraţilor ar fi următoarea: PNL şi-a impus prefectul, noi trebuie să avem colegiul senatorial din Râmnic. Un rol important în aceas­tă chestiune îl are primarul munici­piului reşedinţă de judeţ, Emilian Frân­cu putându-şi impune un candidat pe care să-l susţină.

Un punct nevralgic

în sudul judeţului

Ca deţinător al mandatului de par­la­mentar în Colegiul Brezoi, deputatul Cristian Buican nu are vreo emoţie în privinţa continuării activităţii de parlamentar al zonei. Colegiul electoral al lui Buican este fortificat de numărul mare de primari liberali şi PSD din zonă, care vor susţine fără rezerve candidatura aces­tuia. Lărgind discuţia, Colegiul Brezoi – Horezu pentru Senat pare a fi la îndemâna PNL, pentru că aparţi­ne(a) lui Emilian Frâncu. Cu Cristian Buican şi Aurel Vlădoiu (PSD) candidaţi pen­tru Camera Deputaţilor în zonele Bre­zoi şi Horezu, cel care va repre­zen­ta USL în Colegiul Brezoi – Horezu pen­tru Senat are mari şanse să ajungă în Parla­ment. Unii spun că-n această zo­nă va candida Daniel Chiţoiu, originar din Păuşeşti – Otăsău.

Colegiul Bălceşti pentru Camera Deputaţilor ar putea să-i revină omului de afaceri Dan Niţu, care a susţinut intens campania PNL pentru alegerile locale. Având alături un număr destul de mare de primari PNL în localităţile din zona Bălceşti, patronul de la Damila nu are emoţii, singura chestiune nevralgică fiind apar­tenenţa candidaturii lui Dan Ma­zilu – actualul deputat al zonei. Cum se vorbeşte că UNPR-ul lui Mazilu va semna un protocol de colaborare cu PSD, este foarte posibil ca lupta pen­tru acest colegiu să fie tranşantă de con­ducerea centrală a USL. Pentru Colegiul Râmnicu Vâlcea Nord pentru Camera Deputaţilor, PNL Vâlcea nu pare a avea o orientare clară, în zonă putând apărea secretarul general al PNL, Dan Motreanu.