
Bilanțul DSV: Amenzi de numai 2.000 lei, în luna decembrie, pentru comercianți
Sancțiuni în valoare de peste 317.000 de lei (70.000 de euro) au fost acordate de inspectorii ANSVSA, în cursul lunii decembrie, operatorilor din industria agroalimentară care nu au respectat normele în vigoare. Potrivit unui comunicat al Autorității, unitățile din industria agroalimentară controlate desfășoară activități în domenii diverse, precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii și produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice, unități de depozitare pentru produse alimentare, semințe, legume și fructe: „Controlul unităților a vizat în principal aspecte privind calitatea spațiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate, precum și cele de depozitare a materiilor prime și a produselor finite, controlul dăunătorilor, evidența documentelor și a informațiilor privind sistemul HACCP, condițiile de igienă și de funcționare a unităților. Astfel, în unitățile din industria agroalimentară s-au efectuat 6.985 controale, fiind acordate 165 de amenzi, în valoare de 317.800 de lei și 136 avertismente. Sancțiunile au fost aplicate pentru neconformitățile constatate, dintre care menționăm: neconformități privind respectarea regulilor de igienă (depozitare, pereți, tavan, spații, proces verbal pentru dezinfecție, dezinsecție și deratizare (DDD), ustensile, utilaje, autocontrol, manipulare, iluminat, vestiar, grup sanitar, rafturi, navete, flux, mucegai, dospitoare, substanțe dezinfectante); neconformități privind documentarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (monitorizare, proceduri HACCP, implementare); neconformități legate de produse (etichetare, buletine analiză); neconformități documentare (documente, trasabilitate); neconformități privind personalul (echipament protecție, carnete sănătate); altele (lipsă înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, comercializare în spatii neaprobate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor etc.). În județul Vâlcea, valoarea amenzilor a fost de 2.000 lei din cauza spațiilor de depozitare neîntreținute corespunzător. În cadrul controalelor din unitățile din industria agroalimentară, s-au prelevat probe conform procedurilor, urmărindu-se prezența și încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanților, aditivilor și substanțelor interzise precum și teste de sanitație necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiza laboratoarelor arondate