Acțiuni ale inspectorilor muncii pentru un mediu de muncă sigur în Sănătate
„Acţiunea de conştientizare privind un mediu de muncă sigur în activitatea de asistenţă medicală” s-a desfăşurat pe parcursul trimestrelor al III-lea şi al IV-lea din acest an. Astfel, în trimestrul al III-lea, au fost programate întâlniri de instruire şi informare privind asigurarea unui mediu sigur şi sănătos în activitatea de asistenţă medicală, cu managerii, reprezentanţi ai acestora, lucrători desemnaţi, servicii interne de prevenire şi protecţie, servicii externe de prevenire şi protecţie, reprezentanţii lucrătorilor cu atribuţii specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă din activitatea de asistenţă medicală, respectiv din cadrul spitalelor, cabinetelor medicale individuale de familie, cabinetele medicale de stomatologie, centrele de protecţia copilului, centre de îngrijire a bătrânilor. În trimestrul al IV-lea, au fost efectuate controale în unităţi cu specific, în vederea verificării modului de însuşire şi aplicare a informaţiilor primite, privind asigurarea unui mediu sigur şi sănătos în activitatea de asistenţă medicală. În acest sens, până la această dată au fost verificate 12 unităţi din domeniul asistenţei medicale (spitale, cabinete medicale individuale, clinici, cămine de bătrâni). La controalele efectuate, în cele 12 unităţi cu activităţi de asistenţă medicală, (cu tematică specifică), au fost constatate 27 de neconformităţi pentru care au fost dispuse măsuri de remediere a acestora. Au fost dispuse 27 de avertismente. În timpul controalelor, s-a pus accent deosebit pe evaluarea riscurilor biologice ţinând cont de natura, nivelul şi durata de expunere în baza: clasificării agenţilor biologici care constituie un pericol pentru sănătatea şi securitatea lucrătorilor; informaţiilor asupra bolilor ce pot fi contractate datorită unei activităţi profesionale; efectelor alergice şi toxicogene ce pot să rezulte ca urmare a activităţii lucrătorilor; faptul că un lucrător poate să sufere de o boală legată de munca sa. Instruirile şi controalele în unităţile cu activitate de asistenţă medicală, au avut ca obiective:
1. Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea asigurării şi respectării prevederilor legale în vederea protecţiei lucrătorilor împotriva riscurilor pentru securitatea şi sănătatea lor, rezultate sau care pot să rezulte din activităţilor care implică manipularea agenţilor biologici;
2. Stabilirea măsurilor care se impun, pentru: implementarea şi urmărirea principiilor generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale; protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor; eliminarea sau ţinerea sub control strict a factorilor de risc de accidentare şi îmbolnăvire profesională; asigurarea cadrului organizatoric şi a mijloacelor necesare desfăşurării activităţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.