Noi reguli pentru etichetarea sucurilor de fructe


Direcţia Agricolă Vâlcea infor­mează că Ministerul Agriculturii şi Dez­voltării Rurale a publicat, recent, un proiect de ordin privind modifi­c­a­rea şi completarea Ordinului minis­tru­lui agriculturii, pădurilor, apelor şi me­diu­lui, al ministrului sănătăţii şi al pre­şedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 510/768/319/2003 pentru aprobarea Normelor cu privire la natura, compo­ziţia, fabricarea şi etichetarea sucu­ri­lor din fructe şi ale altor produse si­milare destinate consumului uman. Po­trivit acestui ordin, producătorii de su­curi din fructe vor trebuie să res­pecte câteva reguli noi privind eti­che­tarea, astfel:

„În cazul produselor obţinute din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepţia cazului în care se utilizează suc de lămâie şi/sau suc de lămâie verde (…), denumirea produselor este alcătuită dintr-o listă a fructelor utili­zate, enumerate în ordine descres­că­toare în funcţie de volumele de suc de fructe sau de piure incluse, astfel cum se menţionează în lista ingredientelor. În cazul produselor obţinute însă din trei sau mai multe tipuri de fructe, indi­ca­rea fructelor utilizate poate fi înlo­cuită fie cu cuvintele «diverse fructe» sau cu un text similar, fie cu numărul tipurilor de fructe utilizate”, prevede proiectul.

De asemenea, „eticheta sucului de fructe concentrat (…), care nu este destinat livrării către consumatorul final, include o menţiune care indică pre­zenţa şi cantitatea adăugată de suc de lămâie, de suc de lămâie ver­de sau de agenţi acidifianţi autorizaţi de Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European şi al Con­si­liului din 16 decembrie 2008 privind adi­tivii alimentari”. Această menţiune apare pe unul dintre suporturile urmă­toare: pe ambalaj; pe o etichetă apli­ca­tă pe ambalaj; într-un document în­so­ţitor.

Potrivit conducerii Direcţiei, men­ţiu­nea «începând cu 28 aprilie 2015, niciun suc de fructe nu conţine adaos de zaharuri» poate apărea pe etichetă în acelaşi câmp vizual cu denumirea produselor menţionate în anexa nr. 1 partea I punctele 1-4 până la 28 octom­brie 2016.