207 posturi minus în învăţământul vâlcean?


Urmare a solicitării Biroului Executiv al Federaţiei Sindicatelor din Educaţia „Spiru Haret” „,sâmbătă 15 februarie la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capi­tală, a avut loc o întâlnire cu domnul ministru Remus Pricopie. La discuţiile cu noi, alături de ministrul educaţiei, au participat şi doamnele Corina Marin-director în minister, Liliana Preoteasa – director în minister. De asemenea, a fost de faţă şi domnul Mihai Păunică – director economic – cel care răspunde în mod direct de bugetul educaţiei.

Discuţiile au durat mai bine de şase ore iar reprezentanţii din fiecare judeţ, în care există sindicate afiliate la fede­raţia noastră, au prezentat problemele mai mult sau mai puţin comune cu care se confruntă salariaţii din educaţie.

Majoritatea celor de faţă a reproşat domnului ministru că s-a aşteptat cam mult pentru elaborarea unor acte nor­mative, mult aşteptate, cum ar fi Codul de etică din învățământul preuni­ver­sitar, Regulamentul privind acor­darea sporurilor pentru condiții periculoase sau vătămătoare personalului din siste­mul de învățământ; aprobarea Regula­mentului de organizare și funcționare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi a Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Consiliului de administrație din unitățile de învăță­mânt preuniversitar (acte cu caracter normativ obligatorii pentru funcționarea în condiții de legalitate a sistemului). Domnul ministru a promis că, în cel mai scurt timp, va face ultimele retuşări îm­preu­nă cu sindicatele şi va emite ordine de ministru pentru rezolvarea situaţiei.

Am ridicat apoi problema legată de insuficienţa fondurilor alocate în anul 2014 pentru acoperirea tranșelor nece­sare plăţii diferențele salariale dispuse prin hotărâri judecătorești. A promis că va solicita fondurile lipsă primului ministru la rectificarea bugetară.

Din multitudinea de probleme ridi­cate, merită să amintim şi aceea legată de degrevarea directorilor care conform unei anexe din legea bugetului sunt obligaţi să presteze minim 14 ore săptă­mânal pe lângă problemele specifice funcţiei pe care o deţin. Domnul ministru a recunoscut că nu e în regulă şi că, tot la rectificarea bugetară, va cere elimina­rea totală a prevederii respective din legea bugetului.

Am arătat şi eu, dar şi alţi colegi din ţară, că sunt primari care pe lângă refuzul de a deconta naveta cadrelor didactice, au un comportament abuziv, depăşind cu mult atribuţiunile pentru care au fost aleşi. La acest aspect nu prea a răspuns domnul ministru…

S-au ridicat şi alte probleme, la fel de importante, legate de personalul didactic auxiliar, de personalul nedidac­tic, de necesitatea unei reglementări unitare la nivel de ţară s.a. Multe dintre ele erau cunoscute la nivel de minister şi se caută soluţii.

Legat de bugetul, mereu insuficient, s-a arătat că în ultimii trei ani acesta, raportat la PIB, a fost în continuă creş­tere astfel: în 2012 s-a alocat 2,87 % din PIB, în anul 2013 3,22%, iar în anul 2014 se preconizează aprox. 3,48 %.

Domnul ministru a fost criticat că doreşte să reducă la nivel de ţară un număr de 7.000 de posturi. Acesta a motivat că măsura luată are legătură cu faptul că sunt situaţii depistate de minister în care personalul este angajat peste normativ şi a dat exemple în acest sens.

Judeţul Vâlcea are de redus, de la 1 septembrie 2014, 207 posturi. Ministrul a arătat că dacă sunt situaţii, la nivel de judeţ, în care aceste reduceri afectează procesul de învăţământ, împreună cu ins­pectoratele şcolare, numărul de pos­turi ce urmează să fie reduse, se poate revizui.

După cele peste şase ore de discuţii cu domnul ministru, Colegiul Liderilor de la nivelul federaţiei a votat să amâne eventualele forme de protest.

preşedinte S.P.I.P – Vâlcea,

vicepreşedinte F.S.E. „Spiru Haret”,

prof. Florin Popa